Britský kapitál se začíná stahovat z Česka

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia

Britský kapitál se z Česka pomalu stahuje. Počet firem s britskými majiteli se za poslední rok snížil o 3,3 procenta a objem kapitálu v základním jmění českých firem o 15 procent. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Velká Británie by měla opustit Evropskou unii koncem března 2019.

"Britské firmy v ČR nejrychleji přibývaly těsně před a po brexitu, tedy v období, kdy se podnikatelé připravovali na možné následky rozhodnutí vystoupení Velké Británie z EU. Doposud historického maxima bylo dosaženo v březnu loňského roku, kdy v ČR podnikalo přes 5000 společností, které ovládali britští vlastníci. Nicméně za poslední rok (od března 2018) se počet firem s britským vlastníkem snížil o 163, tj. o 3,3 procenta," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Výrazněji však klesal kapitál upsaný v základním jmění českých firem, a to z 44,1 miliardy v roce 2018 na současných 37,7 miliardy korun. Odliv kapitálu o 6,4 miliardy korun představuje pokles téměř o 15 procent.

"Rozhodně nemůžeme říci, že by firmy s britským kapitálem podnikající v ČR (nebo naopak ty s českým podnikající v Británii) současné dění nějak odradilo. Zatím se totiž, soudě alespoň podle dostupných dat, žádné hromadné úbytky britských investic v ČR nekonají," komentoval čísla manažer společnosti Smart Office & Companies Michael Dobrovolný.

Britský kapitál je podle něj navíc v řadě případů kontrolován prostřednictvím firem z Kypru, Malty nebo Hongkongu a dále vlastněných z jurisdikcí, jako jsou Seychelské ostrovy, Mauricius, Barbados a jiné. Zejména větší korporace a jejich vlastníci se tak mohou prakticky zcela vyhnout vztahovým i jiným rizikům, neboť jejich mateřské firmy sídlí v jurisdikcích, které jednoduše z EU nikam nevystupují, případně mají uzavřené vlastní dohody o zamezení dvojího zdanění se zeměmi EU (včetně ČR) a také se státy, které brexit de facto vůbec nezajímá, dodal.

Velká Británie má přitom uzavřeno více než 120 dohod o zamezení dvojímu zdanění. Taková opatření zajistí pomyslné 'přemostění', jehož následkem dosáhnou eliminace rizik spojených s brexitem, upozornil Dobrovolný.