Hanák: Brexit způsobí tuzemským autodopravcům velké komplikace

Jaroslav Hanák

Jaroslav Hanák Zdroj: E15 Michael Tomes

Jaroslav Hanák
2
Fotogalerie

Citelného úbytku zakázek pro tuzemské automobilové dopravce i výrazných komplikací při dopravě zboží do Velké Británie po jejím odchodu z Evropské unie se obává prezident Svazu průmyslu a dopravy a spolumajitel dopravní firmy FTL Prostějov Jaroslav Hanák. Někteří tuzemští autodopravci by kvůli tomu mohli do Británie přestat jezdit. Plánovaným termínem brexitu je 29. březen. Stále ale není jasná jeho forma, ani to, zda Británie na konci tohoto měsíce EU skutečně opustí. "Jsem v hodně nepříjemném očekávání," řekl ČTK Hanák.

Brexit podle Hanáka bude mít velký dopad na tuzemskou silniční dopravu a dopravu celkově. "Klesne objem obchodu mezi ČR a Británií, která je náš pátý největší exportní partner," upozornil Hanák. Zároveň podotkl, že Británie je pro tuzemské firmy největším exportním trhem, se kterým Česko nemá společnou hranici.

Brexit bez dohody by podle Hanáka z pohledu česko-britského obchodu znamenal návrat do doby před vstupem ČR do EU. "Nedovedu si představit ty fronty kamionů z jedné i druhé strany kanálu (La Manche), ať už pojedou Eurotunelem nebo lodí. Bude to obrovský problém. Jsem nerad z toho, že budou víza. Velmi tragickou otázkou pro český průmysl a dopravu bude to, že asi budou zavedena cla. Vše, co bylo špatně před naším vstupem do EU, si teď vyzkoušíme s Británii," řekl Hanák.

Hanák míní, že negativní dopady brexitu na obchodní výměnu by se časem mohly zmírnit. "Jsem optimista v tom, že po několika týdnech, když obě strany zjistí, jaký je to průšvih, že si sednou ke stolu a budou hledat cesty, jak ty věci zjednodušit zejména ve vztahu k obchodu a dopravě," řekl Hanák.

Českým autodopravcům podle něj kvůli brexitu vzrostou náklady. "Jestli budou znovu zavedena dopravní povolení, tak budou zpoplatněna. To bude jeden dopad. Británie jim navíc cly a omezeními velmi zkomplikuje život. Musím říct, že řada firem asi hodně zváží, zda do Británie budou silniční dopravu provozovat," uvedl Hanák.

Výsledek série hlasování britského parlamentu příští týden určí, jak a kdy země opustí EU. Během tří dnů musí přes 600 poslanců rozhodnout, jestli podpoří brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové, brexit bez dohody nebo zda odchod z unie odloží.