Bývalá šéfka zkrachovalé Marine Tour s podnikáním na Slovensku neuspěla

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Slovenská cestovní kancelář Fly2Go české podnikatelky Stanislavy Aknar vydržela pouze jednu sezonu, loni totiž potichu ukončila činnost. Její web nefunguje a z obchodního rejstříku si firma vymazala předmět činnosti provozování cestovní kanceláře. Aknar byla dlouholetou majitelkou pražské CK Marine Tour, jejíž loňský krach byl největším bankrotem v oboru za poslední roky.

O konci Fly2Go informoval server Krachycestovek.cz. Podle něj si Stanislava Aknar založila cestovku na Slovensku počátkem října 2014 se základním jměním pět tisíc eur. Nabízela zájezdy do Turecka s velkými slevami a slibovala nejširší nabídku hotelů na turecké riviéře.

Přečtěte si: Exšéfka zkrachovalé Marine Tour přesunula byznys na Slovensko

Bratislavská společnost Fly2Go má ale už od loňského září ve slovenském obchodním rejstříku zrušený předmět činnosti umožňující provoz cestovní kanceláře. Nefunguje ani její web, kromě identifikačních údajů na něm pouze oznamuje, že stránky jsou „v rekonštrukcii“.

Firma, které má po vymazání provozu cestovní kanceláře ještě pět dalších předmětů činnosti, se také přestěhovala na svoji již třetí adresu. Jedinou majitelkou a jednatelkou nicméně zůstala Stanislava Aknar.

Tisíce poškozených klientů

Česká podnikatelka je spolu s neúspěšným vstupem na slovenský trh také úzce spojená s českou CK Marine Tour. Tuto cestovní kancelář založila v roce 2007 a prodala ji v druhé polovině loňského června pouhý den před vyhlášením jejího úpadku. Počet poškozených klientů se vyšplhal na téměř čtyři a půl tisíce, což z pádu Marine Tour udělalo největší bankrot v oboru za poslední roky.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež se tehdy vyjádřil pro média v tom smyslu, že dokonce mohlo jít o řízený krach.

„Ty indicie toho, že přestali komunikovat se svými obchodními partnery nebo že pár dnů před krachem vymění majitele, ale ne v tom pozitivním smyslu, že by firmu převzal investor, který ji bude dál provozovat a vylepší cash flow. Ale, že ji převezme někdo (..) a dovede ji ke krachu, tak to jsou věci, které na mě jako na člověka, který v tom působí 25 let, působí trochu podezřele,“ řekl Papež agentuře ČTK.

Účet za tři krachy

Podle serveru Krachycestovek.cz se při vyřizování úpadku s asistenční službou angažoval podnikatel tureckého původu Devrim Aknar, manžel Stanislavy Aknar. „D. Aknar má přitom ve své profesní historii účet za tři zkrachované cestovní kanceláře s dluhy ve výši 36 milionů korun a zhruba tisícovkou poškozených klientů,“ upozornil portál.

Nový jednatel Marine Tour Radomír Huscher zdůvodnil bankrot Marine Tour problémy s tureckými partnery. Cestovka se do ekonomických potíží podle něj dostala především kvůli novým platebním podmínkám ze strany agentury v Turecku.