Ceny prací ve značkových autoservisech se liší propastně, ukázala analýza

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta

Ceny za opravárenské služby se v Česku velmi liší, a to i ve značkových autoservisech u stejného modelu. Rozdíly jsou mnohde až dvojnásobné. Hlavní faktorem jsou sazby za provedenou práci. Experti radí tuto položku bedlivě sledovat.

„Rozdíly v hodinových sazbách u jednotlivých servisů jsou propastné, a to i u sazeb za práci stejné značky a modelu vozidla,“ potvrzuje Jakub Král ze společnosti IBS automotive. Tato společnost vývoj hodinových sazeb servisních prací dlouhodobě analyzuje.

V zásadě se ceny servisních služeb skládají z cen za práci a cen náhradních dílů. Zatím co se ceny náhradních dílů odrážejí zpravidla od dodavatelských cen, ceny za práci jsou odvozené od doby potřebné k provedení pracovního úkonu a od hodinové sazby za práci v tom kterém servisním zařízení. „A právě tato položka je hlavním rozdílovým faktorem mezi servisy,“ tvrdí Král.

Za účelem možnosti porovnání shromažďovaných údajů sleduje IBS automotive vývoj těchto sazeb u značkových servisních zařízení. „Proto je není možné zaměňovat se sazbami v ostatních servisních zařízeních. Přitom není žádné tajemství, že u nezávislých servisů se tyto sazby liší, respektive jsou nižší o 20 procent a v některých případech až o více než 40 procent než u značkových servisů,“ upozorňuje komentář k průzkumu.

Hodinová sazba za práci ve značkových servisech v Kč - září 2015

Hodinová sazba za práci ve značkových servisech - září 2015Hodinová sazba za práci ve značkových servisech - září 2015|IBS automotiveZdroj: IBS automotive

„Z analýzy si čitatel může udělat obrázek, jak důležité je vedle sledování kvality práce a jiných hledisek při výběru servisního zařízení sledovat též nákladovou položku servisních prací. Ta může totiž pořádně provětrat zákazníkovu peněženku. Přitom úměra mezi výší hodinových sazeb a kvalitou prací, rychlostí provedení a jinými hledisky by sice měla platit, ale mnohdy neplatí,“ uzavírá Král.