Češi loni koupili přes 600 tisíc ojetých aut. Nejčastěji Škodu Octavia

Autobazar - ilustační foto

Autobazar - ilustační foto Zdroj: E15

V Česku se loni prodalo 620 tisíc ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o deset procent. Jejich hodnota stoupla z necelých 90 miliard korun na více než 127 miliard korun. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá ověřováním původu vozidel.

Podíl individuálně dovážených aut ze zahraničí tvořil 19 procent, 81 procent bylo od tuzemských prodejců. Individuálně bylo vloni dovezeno a zaregistrováno 120.408 ojetých vozidel, což znamená pokles proti roku 2013 o 4,5 procenta. Tuzemský prodej ojetin se naopak zvýšil o 15 procent na téměř půl milionu.

Celkem 330 tisíc vozů prodaly soukromé osoby a 290 tisíc ojetin připadlo na prodejce. Z toho 220 tisíc prodaly autobazary, 52 572 ojetých vozidel pak prodali dealeři v rámci importérských certifikovaných programů a zbytek leasingové a splátkové společnosti.

Více než třetinu prodejů tvořily vozy s cenou do 100 tisíc korun. Průměrná cena ojetiny byla loni 205 000 korun. Nejprodávanější byly vozy stáří pět až šest let s celkovým podílem 27 procent. Vozy nad 12 let tvořily 18 procent.

Nejprodávanější byla značka Škoda se čtvrtinovým podílem, i když postupně ztrácí. Následuje Volkswagen, dále Ford a Hyundai, kterému podíl výrazně vzrostl. Nejoblíbenějším modelem byla Škoda Octavia před fabií. Třetí příčka patří Volkswagenu Golf. Poptávka po ojetých octaviích je tak vysoká, že jí prodejci uspokojují i pomocí dovozů ze zahraničí, kde má Škoda podíl 20 procent. Nejoblíbenější barvy byly modrá a bílá.