Češi ročně utratí za knihy sedm miliard, počet titulů roste

Knihy, ilustrační foto

Knihy, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V České republice se ročně prodají knihy za přibližně sedm miliard korun, skoro čtvrtina knih se prodá po internetu. Objem knižního trhu se pouze odhaduje a nemění se příliš od roku 2011, kdy Svaz českých knihkupců a nakladatelů zveřejnil tato své údaje poprvé. Průměrná cena knihy roste jen mírně a činí v klasických knihkupectvích asi 240 korun.

V Česku stále roste počet vydávaných titulů, obecně, i co se týká jen beletrie. Květnový veletrh Svět knihy, který začíná ve čtvrtek, je vedle Vánoc druhým termínem v roce, k němuž nakladatelé přicházejí s největším počtem nových knih.

Zvyšuje se prodej elektronických knih a Češi stále více kupují audioknihy. Loni si Češi koupili knížky ve zvukové podobě za 82 milionů korun, utratili za ně o polovinu víc než v předchozím roce. V roce 2014 činil podíl prodeje e-knih necelá dvě procenta. Prodalo se jich asi milion a objem trhu s e-knihami svaz odhaduje na 120 milionů korun. V Německu tvoří elektronické knihy desetinu trhu a v Británii 25 procent.

Systematická evidence prodejů chybí

Oficiální údaje o objemu českého knižního trhu nejsou k dispozici. Český statistický úřad tato data nezjišťuje a neexistuje ani jiná systematická evidence prodejů knih. Svaz tedy objem knižního trhu odhaduje především na základě zveřejněných tržeb knižních distributorů a nakladatelů, kteří distribuují své zboží sami. V posledních třech letech uvádí sumu 7,2 miliardy korun. Je to téměř stejně, jako české domácnosti ročně utratí za krmivo pro kočky a psy, za hračky pro děti Češi loni zaplatili 6,6 miliardy korun.

Přesné údaje nejsou ani o počtu prodaných výtisků jednotlivých titulů. Nakladatelé je nechtějí sdělovat s odkazem na obchodní tajemství, chlubí se jimi pouze v případě, že náklad je výjimečně vysoký. O bestselleru se v Česku mluví, pokud se prodá více než 10 tisíc kusů knihy, na to občas dosáhne i beletrie. K nejprodávanějším ale patří kuchařky, memoárové knihy známých českých osobností nebo světové bestsellery zahraničních autorů, jako jsou Dan Brown, Paulo Coelho či E. L. Jamesová. Její trilogie Padesát odstínů šedi roku 2013 přispěla k celkovému obratu trhu asi dvěma procenty, uvádí svaz.

Nejprodávanější knihou roku 2014 byl podle zatím poslední výroční zprávy svazu knihkupců titul Vaříme s Láďou Hruškou - levně a chutně. Počet prodaných výtisků svaz nezveřejnil, bylo jich ale přes 400 tisíc.

Malá knihkupectví mizejí

Trendem posledních let je úbytek tradičních, většinou malometrážních knihkupectvích na zavedených místech v centrech měst. Tendence českého knihkupeckého trhu směřuje ke vznikání velkých knihkupeckých sítí a knižních domů. Důvodem je podle knihkupeckého svazu menší kupní silou v dané lokalitě, ale také zvyšující se požadavky zákazníků na šíři sortimentu, služby a prostředí.

Další příčinou může být expanze a zlepšování služeb internetových obchodů, které na jednom místě nabízejí často desítky tisíc titulů a mají rychlé dodací lhůty. Jako likvidační se malým knihkupcům zdají vysoké slevy, které internetové obchody poskytují. Střední a malá knihkupectví tak nemohou rozsáhlé nabídce konkurovat a krachují. Počet nezávislých knihkupectví se v současné době odhaduje na zhruba 600 prodejen.