Češi se mohou zapojit do miliardového Eurojackpotu, Sazka získala povolení

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi.

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi. Zdroj: Eurojackpot

Čekání Sazky na povolení zapojit se do nadnárodní číselné loterie Eurojacpot, která umožňuje vyhrát až 2,5 miliardy korun, snad po třech týdnech končí. Firma sice povolení ještě oficiálně neobdržela, ale podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je příslušné rozhodnutí již podepsáno ředitelem dotyčného odboru a připraveno k distribuci buď osobní cestou, nebo přes datovou schránku.

Sazka a Česko se tak může připojit k dalším evropským zemím od 4. října. Poprvé si sázející budou moci své tikety při losování zkontrolovat o šest dní později. Nebude to ale zcela levná záležitost - jeden sloupec na tiketu vyjde na 60 korun, tedy více než u Sportky či Fortuny Loto.

„Dneškem se řadíme do velmi prestižního klubu. Pracovali jsme na tom více než rok – aby Sazka nebyla jen o velké a dlouhé tradici, spolehlivosti a kontinuitě, ale i inovacích a dynamice,“ uvedl dnes generální ředitel Sazky Robert Chvátal. Sazka si přitom loterii pečlivě testovala, vždyť zápisné, aby se mohla zúčastnit, stálo řádově desítky milionů korun.

„Jednoznačně nám vyšlo, že je to hra, u které až 30 procent lidí, kteří nehrají, deklarovalo, že by si zahrálo. Navíc je to velmi relevantní věc i pro mladší,“ dodal Chvátal.

Eurojackpot je nová loterie spuštěná v březnu roku 2012, aktuálně funguje ve 14 zemích. Od října jich bude se Slovenskem a Maďarskem 16 a se Sazkou případně ještě o jednu více. Garantovaný jackpot dosahuje 10 milionů eur (asi 275 milionů korun), maximální výše se však může vyšplhat až na 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun).

„Počet obyvatel zemí, kde se hraje Eurojackpot je více než 270 miliónů. Právě díky vysokému celkovému počtu obyvatel v těchto státech je možno hrát až o miliardové částky,“ podotkl Chvátal. Výhra bude přepočítána podle aktuálního kurzu platného v den losování, Češi by tak obdrželi částky v korunách.

EurojackpotEurojackpot|Eurojackpot

Dosud nejvyšší výhrou bylo 61 milionů eur pro finského sázkaře, tedy téměř 1,7 miliardy korun. V Česku zatím dosavadní jackpoty právě Sazky čas od času přinesly sázejícím výhry maximálně v devítimístných sumách. Zatím rekordní výhrou na jeden tiket je částka 400 milionů z loňského listopadu.

Losování Eurojackpotu se koná každý pátek mezi 20:00 a 21:00 ve finských Helsinkách. Sázející musí uhádnout celkem sedm čísel, přičemž tipuje pět čísel z 50 a dvě z deseti. Na jedné sázence je možnost vsadit maximálně 6 sloupců. Předplatné lze zaplatit až na šest slosování dopředu.

Společně s Eurojackpotem by bylo možné vsadit i doplňkovou hru Extra 6, která se hraje na stejném principu jako Šance u Sportky. Do hry jde tedy šestimístný kód (výrobní číslo) sázenky. Cena účasti v doplňkové hře Extra 6 činí 40 korun. Výhry jsou pevně dané - při trefě všech šesti čísel získá dva miliony korun, u pěti čísel vyhraje 200 tisíc, u čtyř čísel 20 tisíc a třeba u jen jednoho 120 korun.

Sazka podle dřívějších vyjádření neví, v čem je chyba a proč ministerstvo stále nerozhodlo. „Dali jsme ministerstvu všechny argumenty na desítkách stran, že český loterní zákon umožňuje i mezinárodní loterii,“ uvedl již dříve mluvčí Sazky Václav Friedmann. O vstupu Sazky do některé z nadnárodních loterií přitom usiluje tuzemská jednička mezi provozovateli číselných loterií od loňského jara, kdy o tom informoval deník E15.

Asi nejvyšší výhru v obdobné loterii získal loni na jaře jeden Dominikánec, který v americké federální loterii Powerball vyhrál v úterý 338,3 milionu dolarů, nějakých 6,7 miliardy korun.