Česká kuchyně na Expu zabodovala. Letí pivo, preclíky i zvěřina

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015

Český pavilon na světové výstavě Expo 2015 Zdroj: CZ EXPO Milano 2015

Záběr z české restaurace na Expo 2015
Srnčí na šípkové omáčce
2
Fotogalerie

Kamiony potravin dovezených na Expo 2015 a kvalita přípravy se vyplatily, zvěřinová restaurace v národním pavilonu byla zvolena jako třetí nejlepší vůbec.

Sto padesát dva tun potravin z domova spotřebovaly dvě české restaurace a dva výčepní bary v tuzemském pavilonu na končící Všeobecné světové výstavě Expo v Miláně. Vyplývá to z informací, které získal v dějišti akce deník E15. Na nejžádanější položku, nepasterizované a nefiltrované pivo z Plzeňského prazdroje, padlo doplňovaných 190 tanků po 500 litrech, což představuje 190 tisíc načepovaných půllitrů.

Druhý nejoblíbenější artikl, klasický preclík od malé rodinné firmy na Benešovsku, se dostal na spotřebu 100 tisíc kusů. Zvěřiny, která byla českou specialitou, se snědla jedna tuna, váha přivezené kávy činila jednu tunu. Štrůdlů upekli zaměstnanci restaurací deset tisíc.

„Na 100 českých receptů je třeba 100 českých věcí, od ingrediencí po kuchaře,“ připomíná Bohumil Bochňák, jednatel sesterských společností Arteo a IGC, které byly v Miláně provozovatelem gastronomických zařízení.

Skoro všechno české

Odborníky, kuchaře, číšníky, nabídku a dodávky surovin zajistila lovecká restaurace Stará myslivna Konopiště. Její zvěřinová odnož v Miláně, nazvaná La Baita del Cacciatore, byla prestižním deníkem Corriere della Serra zvolena třetí nejlepší ze všech. Před ni se umístili pouze Francouzi a Uruguayci.

Veškeré pokrmy se připravovaly na českých varných technologiích a v konvektomatech. Z Itálie braly obě restaurace pouze čerstvou zeleninu a sezónní saláty. Bilance tržeb a nákladů bude známa po ukončení Expo 2015.

Letošní Všeobecná světová výstava začala 1. května, do Evropy se vrátila po téměř pěti letech. Tématem přehlídky na ploše jednoho čtverečního kilometrů, což je pětinová rozloha proti předchozímu podniku v čínské Šanghaji, se stala ekologie, potraviny a udržitelný rozvoj.

Bilance v číslech:
Pivo190 tanků = 190 tisíc půllitrů
Zavináčetisíc kusů
Utopenci1500 kusů
Preclíky550 kusů denně, celkem 100 tisíc
Polévky10 tisíc porcí
Chléb11 tun
Mléko5,5 tuny
Bramboryšest tun
Jelení roastbeefjedna tuna
Jelení a daňčí steakyjedna tuna
Jelení steak s liškovou omáčkoutisíc porcí
Zajícitisíc kusů
Prasata40 kusů
Skot23 kusů (5 tun hovězího masa)
Kachny2100 kusů
Káva Segafredojedna tuna
Štrůdldeset tisíc kusů
Šišky s mákem700 kusů
Smažený sýr1500 porcí
Personál80 lidi v provozu, 16 osob obsluha, 20 kuchařů

Zdroj: Arteo, IGC