Česká kuchyně na Expu zabodovala. Letí pivo, preclíky i zvěřina
Kamiony potravin dovezených na Expo 2015 a kvalita přípravy se vyplatily, zvěřinová restaurace v národním pavilonu byla zvolena jako třetí nejlepší vůbec.
Sto padesát dva tun potravin z domova spotřebovaly dvě české restaurace a dva výčepní bary v tuzemském pavilonu na končící Všeobecné světové výstavě Expo v Miláně. Vyplývá to z informací, které získal v dějišti akce deník E15. Na nejžádanější položku, nepasterizované a nefiltrované pivo z Plzeňského prazdroje, padlo doplňovaných 190 tanků po 500 litrech, což představuje 190 tisíc načepovaných půllitrů.
Druhý nejoblíbenější artikl, klasický preclík od malé rodinné firmy na Benešovsku, se dostal na spotřebu 100 tisíc kusů. Zvěřiny, která byla českou specialitou, se snědla jedna tuna, váha přivezené kávy činila jednu tunu. Štrůdlů upekli zaměstnanci restaurací deset tisíc.
„Na 100 českých receptů je třeba 100 českých věcí, od ingrediencí po kuchaře,“ připomíná Bohumil Bochňák, jednatel sesterských společností Arteo a IGC, které byly v Miláně provozovatelem gastronomických zařízení.
Skoro všechno české
Odborníky, kuchaře, číšníky, nabídku a dodávky surovin zajistila lovecká restaurace Stará myslivna Konopiště. Její zvěřinová odnož v Miláně, nazvaná La Baita del Cacciatore, byla prestižním deníkem Corriere della Serra zvolena třetí nejlepší ze všech. Před ni se umístili pouze Francouzi a Uruguayci.
Veškeré pokrmy se připravovaly na českých varných technologiích a v konvektomatech. Z Itálie braly obě restaurace pouze čerstvou zeleninu a sezónní saláty. Bilance tržeb a nákladů bude známa po ukončení Expo 2015.
Letošní Všeobecná světová výstava začala 1. května, do Evropy se vrátila po téměř pěti letech. Tématem přehlídky na ploše jednoho čtverečního kilometrů, což je pětinová rozloha proti předchozímu podniku v čínské Šanghaji, se stala ekologie, potraviny a udržitelný rozvoj.
Bilance v číslech: | |
---|---|
Pivo | 190 tanků = 190 tisíc půllitrů |
Zavináče | tisíc kusů |
Utopenci | 1500 kusů |
Preclíky | 550 kusů denně, celkem 100 tisíc |
Polévky | 10 tisíc porcí |
Chléb | 11 tun |
Mléko | 5,5 tuny |
Brambory | šest tun |
Jelení roastbeef | jedna tuna |
Jelení a daňčí steaky | jedna tuna |
Jelení steak s liškovou omáčkou | tisíc porcí |
Zajíci | tisíc kusů |
Prasata | 40 kusů |
Skot | 23 kusů (5 tun hovězího masa) |
Kachny | 2100 kusů |
Káva Segafredo | jedna tuna |
Štrůdl | deset tisíc kusů |
Šišky s mákem | 700 kusů |
Smažený sýr | 1500 porcí |
Personál | 80 lidi v provozu, 16 osob obsluha, 20 kuchařů |
Zdroj: Arteo, IGC