Česká pošta propustí skoro 3400 lidí, firma převádí pobočky na partnery

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Převod dvou třetin svých poboček na partnery během deseti let se dotkne téměř 3400 zaměstnanců Česképošty, což je více než desetina ze stávajících necelých 32 tisíc pracovníků. Z toho 1350 lidí dostane přímo výpověď. Vyplývá to z informací ministerstva vnitra na webu infoprovsechny.cz.

„Celkové číslo 3370 je stav, kterého se projekt dotkne. Neznamená to ale, že dojde k propuštění. Řada lidí najde uplatnění u smluvních partnerů, řada lidí najde jinou pozici na poště nebo přirozeně odejde do důchodu,“ řekl dnes mluvčí pošty Matyáš Vitík.

V rámci projektu Pošta Partner by mělo 2526 pošt z celkem 3200 stávajících poboček přejít pod jiné provozovatele, například obecní úřady nebo obchodníky. Podle dnešní Mladé fronty Dnes by u smluvních stran mělo najít uplatnění asi 15 procent z odcházejících zaměstnanců.

Projekt Pošta Partner má poště ušetřit ročně několik set milionů korun. Letos by na partnery mělo přejít zhruba 60 pošt. V obcích, kde pošta partnera nenajde, bude pobočky dál provozovat.

Podnik v současnosti provozuje více než 1000 ztrátových poboček. Loni hospodařila pošta se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu; letos počítá s 50 miliony korun.