Česko a Evropa má první bezobslužnou stanici na CNG, Benzina ji otevřela v Ostravě

Čerpací stanice na CNG.

Čerpací stanice na CNG. Zdroj: ctk

Česko se opět blýsklo v Evropě. Společnost Benzina otevřela v Ostravě novou bezobslužnou čerpací stanici na stlačený zemní plyn (CNG). Je tak první v tuzemsku a zřejmě i v Evropě, kde kromě klasických paliv mohou zákazníci natankovat bezobslužně také CNG.

Nová ostravská „benzinka“ je v Česku již 54. místem, kde lze u nás natankovat CNG. Čerpací stanice je v provozu nonstop, sedm dní v týdnu, řidiči ji najdou v ulici Ruská. Nabízí Natural 95, Diesel TOP Q a CNG.

Předností bezobslužných čerpacích stanic je rychlost, s jakou zákazník natankuje a zaplatí bez nutnosti vzdalovat se od svého vozu. Zákazníci na čerpací stanici mohou platit bankovními kartami nebo fleetovými kartami Benziny.

Provoz u ostravské pumpy je monitorován bezpečnostními kamerami, speciální termovizní kamera pak sleduje a vyhodnocuje požární bezpečnost.

Samoobslužné čerpací stanice nemají tak vysoké náklady na provoz jako ty klasické, a tak nezřídka nabízejí i levnější ceny pohonných hmot.

„CNG je v poslední době velmi populární a tomu odpovídá i zvýšený zájem investorů. Ročně se prodá ve světě asi 2,3 miliony CNG vozidel a toto číslo každým rokem narůstá, v roce 2023 by to mělo být ročně dokonce 3,5 milionu,“ říká místopředseda Rady Českého plynárenského svazu Jiří Šimek.

Auta na CNG v Česku vítězí nad elektromobily