Česko má už 141 hobbymarketů, prim drží domácí Mountfield

hobbymarket

hobbymarket Zdroj: profimedia.cz

V České republice je nyní celkem 141 hobbymarketů, tedy specializovaných velkoplošných prodejen potřeb pro dům a zahradu, a další se připravují. Vůči roku 2010, kdy v Česku stálo 134 hobbymarketů, jde o pětiprocentní nárůst.

Expanze prodejen potřeb pro dům a zahradu v Česku v uplynulých letech sice v důsledku krize zpomalila, nyní však některé řetězce ohlašují zvýšenou aktivitu. Ať už v podobě otevírání nových obchodů, nebo rozšiřování těch stávajících.

„V branži se na tuzemském trhu se pohybuje šest významných hráčů, z nichž většina pochází z německy mluvících zemí – OBI (v současnosti má otevřeno 33 prodejen), Baumax (24), Globus Baumarkt (14), Hornbach Baumarkt (8) a Bauhaus (7). Jedinou českou firmou níže uvedeného žebříčku je Mountfield, který však má aktuálně nejvíce prodejen (55).

„Za jeho úspěchem stojí především brzký vstup na český trh, různé velikosti prodejen a dlouhodobé investice do marketingu. Od velkoformátových prodejen ostatních hráčů se také liší užším sortimentem, zaměřeným hlavně na zahradní techniku, zahradní nábytek a bazény,“ říká vedoucí maloobchodního oddělení Jones Lang LaSalle pro střední Evropu Beatrice Mouton.

Z celkového počtu 141 hobbymarketů se 35 prodejen nachází v Praze a ve středních Čechách, což jsou kraje s největším počtem obyvatel s největším počtem rodinných domů a s nejvyšší kupní silou v ČR. Na dalších místech se umístila Ostrava a Moravsko-slezský kraj (17) a Ústecký kraj (15).