Česko se staví proti paternalismu v obchodě

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Česká republika se před zahájením osmé ministerské konference členů Světové obchodní organizace připojila k iniciativě Nizozemska, Velké Británie, Estonska a Litvy, které společně vybízejí k posílení mezinárodního obchodu a varují před protekcionismem.

„Některé země jdou cestou omezení vývozu a dovozu nebo jiných obchodních bariér, aby chránily vlastní ekonomiky. Jsme přesvědčeni, že tento přístup je špatný. Ochranářství jen zhoršuje ekonomické problémy. Je obstrukcí obchodu a vede k hospodářské stagnaci,“ stojí v prohlášení zmíněných čtyř signatářů, k nimž se hlásí i Česká republika.

„Musíme pracovat společně. Přednostně v evropském kontextu, což znamená prohlubovat jednotný trh,“ zdůrazňují své krédo autoři výzvy.

Světová konference, která má kromě plánované informační agendy na programu přistoupení Ruska, Samoy a Černé Hory, začala včera v Ženevě a potrvá do soboty. Zmíněný dokument předložili před jejím startem ministři hospodářství a zahraničí uvedených zemí, za Českou republiku se přidal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Současná vlna ekonomické a finanční krize podle výše uvedených zemí svádí k zavádění restriktivních obchodních opatření a překážek, která mají negativní dopad na globální obchod. Podle států této iniciativy se mnohostranný obchodní systém Světové obchodní organizace osvědčil a je třeba ho rozvíjet a přizpůsobovat novým podmínkám, nikoliv ho podkopávat. Z výsledku pak budou profitovat všichni, jak rozvojové, tak vyspělé země,“ uvedl náměstek ministra Martin Tlapa.