Cestovky mají za sebou úspěšné léto, zájem o chartery z Prahy roste

Boeing 737 společnosti Travel Service na Kanárských ostrovech

Boeing 737 společnosti Travel Service na Kanárských ostrovech Zdroj: CC BY-SA 2.0: Andy Mitchell

Cestovní kanceláře si mohou při ohlédnutí za právě končící letní sezonou oddechnout. Po delší době zájezdové programy nenarušila krize v cílových zemích. I díky tomu se dovolených prodalo výrazně více než loni, kdy sezonu pokazil neklid v Egyptě.

Některé cestovky dokonce hlásí rekordní poptávku. „Počet klientů nám vzrostl oproti loňskému roku o více než desetinu, tržby dokonce téměř o dvacet procent,“ uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šťastný. Podle něj je rychlejší růst tržeb dán zvýšeným zájmem o dražší zájezdy typu all inclusive. Podobně mluví i ředitelka internetové agentury Dovolena.cz Eva Sedlmajerová. Portál na léto prodal o 11 procent více dovolených než rok předtím.

„Letní sezona 2014 byla dobře nastartována již lednovými a únorovými předprodeji v nabídce first minute,“ uvedla Sedlmajerová. Průměrná cena prodaného zájezdu vzrostla ze 14 200 korun na 14 800 korun. Právě nad příklonem Čechů k brzkým nákupům letních zájezdů si libuje i marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma, výrazně více zájezdů prodala i CK Fischer.

„Češi se zároveň naučili využívat zářijových a říjnových odletů a rádi si prodlužují léto,“ doplnil Zíma. Podle analytika společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka se letos v období first minute prodala až polovina letních kapacit, ještě nedávno to přitom byla pouhá třetina. „Pokud i nadále vydrží klid v Egyptě, můžeme za celý letošní rok očekávat o pět až sedm procent více prodaných zájezdů než loni,“ doplnil Beránek. Z údajů statistického úřadu vyplývá, že Češi koupili u cestovek v roce 2013 téměř dva miliony zájezdů. Letos by se prodeje mohly přes tuto hranici přehoupnout.

Rekord z předkrizového roku 2008 v podobě 2,5 milionu prodaných dovolených ale překonán ještě dlouho nebude. I proto, že řada lidí se při zařizování dovolených obejde bez služeb cestovních kanceláří.

Vyjádření zástupců cestovních kanceláří potvrzují i údaje Letiště Praha. Od začátku června do konce srpna tady využilo charterových letů 564 tisíc cestujících, což je o 4,3 procenta více než před rokem. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Řecko, Španělsko, Turecko a Egypt. Po zemi Češi nejraději jezdí do Itálie a Chorvatska.

Reklamací zájezdů přibývá
Jak vyplývá z údajů největší internetové agentury Invia.cz a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, v letošní letní sezoně stoupl počet reklamací meziročně o 45 procent. Turisté si nejčastěji stěžují na kvalitu jídla. Podle cestovních kanceláří počet reklamací roste proto, že Češi stále častěji zneužívají nový občanský zákoník. Ten od ledna zavedl odškodnění za újmu při narušení dovolené. Jako oprávněná je uznána pouze desetina podaných stížností.