Čínská CEFC pokračuje v tažení Českem. Spolu se Šimáněm koupila fotbalovou Slavii

Budou mít fanoušci důvod k radosti?

Budou mít fanoušci důvod k radosti? Zdroj: E15

Majoritu ve fotbalové Slavii koupila čínská finanční a energetická společnost CEFC. Ovládla 60 procent klubu, zbytek získal spolumajitel aerolinek Travel Service Jiří Šimáně. Dosavadním vlastníkem klubu byl někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček. Číňany prý ke Slavii nasměroval její velký fanoušek a šéf česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík.

„Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má SK Slavia Praha,“ uvedl v prohlášení prezident CEFC Čchan Čchao-tuo. „Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří - na vrchol,“ dodal.

Prvním krokem nového majitele má být zajištění finanční stability klubu, protože Slavia čelí insolvenčnímu řízení kvůli vleklým sporům s bývalým generálním ředitelem Zbyňkem Kusým. Návrh na něj podala v červnu společnost Online Services z tichomořské Samoy, která uplatňuje pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Dalších 150 tisíc se domáhá společnost Gamma Enterpris.

Společnost CEFC China Energy Company Limited přivedl podle serveru Neovlivní.cz ke Slavii někdejší ministr obrany, dnes prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík. Ten je velkým fanouškem Slavie.

Čínská firma CEFC koupí Slavie pokračuje ve svých „českých“ investicích. Tento týden skoupila nejen budovu Živnobanky a Martinický palác na Hradčanském náměstí, ale navíc i zdvojnásobila podíl ve skupině J&T.

Ve fotbalové Slavii se protočila řada vlastníků
1991-93 - americký podnikatel českého původu Boris Korbel,
červen - prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia,
1994-97 - více akcionářů bez většinového majitele (například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další),
1997-2006 - britská investiční společnost ENIC,
2006-11 - tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti),
březen-květen 2011 - Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák),
květen-srpen 2011 - investiční a finanční společnost Natland Group,
2011-14 - bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček,
2014-15 - Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu),
od září 2015 - čínská finanční a energetická společnost CEFC.

Slavii dosud vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Ten jí před lety koupil těsně před krachem v srpnu 2011, kdy klubu kvůli finanční krizi dokonce hrozila ztráta profesionální licence. Nikdy se mu ale nepovedlo dostat Slavii z krize. Naopak – dovedl jej opět až na pokraj insolvence.

O prodeji se spekulovalo již delší dobu. Mezi údajné zájemce patřil kazašský podnikatel Talgat Bajtazijev, ruský podnikatel Dmitrij Romaněnko a údajně také CSKA Moskva nebo Petr Kellner.

Profily CEFC a Jiřího Šimáněho
- China Energy Company Limited (CEFC) je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.
- Společnost byla založena v roce 1980. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, SAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku. Ke konci roku 2014 měla firma přes 20 tisíc zaměstnanců. Její obrat podle žebříčku Fortune Global 500 dosáhl 34,7 miliardy dolarů.
- Od roku 2013 rozdělila do charitativních a kulturních aktivit přes dvě miliardy korun a poslední čtyři roky byla zařazena mezi TOP 10 největších charitativních dárců Číny. V roce 2014 byla CEFC zařazena mezi 500 nejvlivnějších firem světa.
- Letos v květnu získala CEFC za 78,95 milionu eur (zhruba 2,17 miliardy korun) pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T. Počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent a firma by měla zájem o navýšení podílu na 30 procent. Smlouva o strategické spolupráci mezi CEFC a J&T byla podepsána již loni v říjnu při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.
- Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo se sešel v Praze se Zemanem loni v prosinci. Čchan Čchao-tuo řekl, že si CEFC vybrala Prahu jako svou základnu v Evropě a J&T za hlavního evropského partnera. Oznámil také, že společnost chce v ČR investovat až 19 miliard korun.
- V prosinci loňského roku podepsal memorandum o spolupráci s CEFC český výrobce luxusního skla Moser, který letos v dubnu otevřel svoji prodejní galerii v Šanghaji.
- Realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka 2. září oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy. Od společnosti Martinický palác získá CEFC také Martinický palác na Hradčanském náměstí. Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena.
- Firma dnes informovala v tiskové zprávě o koupi fotbalové Slavie. Číňané koupili v klubu 60 procent, zbytek získal Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle deníku Neovlivní.cz prodej Slavie zprostředkoval někdejší ministr obrany a prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík, který je velkým fanouškem vršovického celku.
Jiří Šimáně (65)
- Narodil se 19. prosince 1949, je absolventem právnické fakulty; před rokem 1989 pracoval Šimáně v podniku zahraničního obchodu Strojexport. Na přelomu 80. a 90. let byl zástupcem v Zambii. Podle časopisu Forbes patří mezi nejbohatší Čechy, v jeho žebříčku miliardářů mu patří 11. místo s majetkem odhadovaným na 11,3 miliardy korun.
- V roce 1991 založil Unimex Group s partnerem Jaromírem Šmejkalem, který je spoluvlastníkem dodnes. Podle databáze Prodata i dnes drží Šimáně 60 procent, zatímco Šmejkal zbytek firmy. Celkový obrat firem ve skupině Unimex přesáhl v roce 2014 25 miliard korun.
- Unimex začínal provozováním bezcelních obchodů, v polovině 90. let koupil od ČSOB 70 procent akcií Čedoku. Na konci roku 2007 pak získala 98procentní podíl v cestovní kanceláři americko-turecká investiční skupina Odien. Podle tureckých médií za podíl zaplatila 80 milionů dolarů.
- Dalším pilířem Šimáněho podnikání je letecká společnost Travel Service. Předchůdce firmy začal fungovat už v roce 1997, začínal s jedním Tupolevem Tu-154, postupem času se firma stala největším českým charterovým přepravcem. Od roku 2004 provozuje i nízkonákladové Smart Wings. Od letošního roku je Travel Service vlastníkem 34 procent akcií Českých aerolinií (ty se Šimáně pokoušel neúspěšně koupit celé už v roce 2009).
- Do skupiny firem kolem Unimexu patří i cestovka Canaria Travel nebo společnosti Global Spirit a Global Wine, dovážející do ČR alkohol. Unimex je dlouhodobě přítomný i na trhu potřeb pro kutily, v minulosti provozoval několik obchodů OBI, od poloviny roku 2013 rozvíjí vlastní řetěz hobbymarketů pod značkou Uni Hobby. Patří mu i golfový areál nedaleko Loděnice u Berouna.