Čtvrtletní zisk majitele Zentivy klesl o 6,3 procenta

Sídlo Sanofi ve francouzském Lyonu

Sídlo Sanofi ve francouzském Lyonu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Sanofi Pasteur via Flickr

Francouzské farmaceutické skupině Sanofi, která je majitelem českého výrobce léků Zentiva, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 6,3 procenta na 1,05 miliardy eur (28,8 miliardy korun). Slabší výsledky způsobil pokles prodeje léku na cukrovku Lantus, ale také mimořádný odpis hodnoty koupených akvizic a náklady na restrukturalizaci aktivit v oblasti výzkumu a vývoje ve Francii, uvedla společnost.

Očištěný zisk, který nezahrnuje nové akvizice a prodeje, však stoupl o 12 procent na 1,73 miliardy eur. Ke zlepšení přispělo slabší euro a růst v biotechnologické divizi. Příjmy pak stouply o 12 procent na 8,8 miliardy eur.

Příjmy z prodeje léku Lantus, který se na celkových příjmech podílí téměř pětinou, se v prvním čtvrtletí bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů snížily o pět procent. Tržby z prodeje všech léků na cukrovku klesly kvůli tomu o tři procenta. Firma současně varovala, že čeká nižší příjmy z prodeje důležitých léků na cukrovku i za celý rok kvůli cenovému tlaku v USA.

Příjmy biotechnologické divize Genzyme stouply o 45 procent na 821 milionů eur. Příjmy divize veterinárních přípravků vzrostly o 27 procent na 658 milionů eur. Za celý letošní rok Sanofi očekává pod novým šéfem Olivierem Brandicourtem mírný růst. Bývalý ředitel Christopher Viehbacher byl loni v říjnu propuštěn kvůli některým obchodním neúspěchům, včetně ztráty podílu léku Lantus na americkém trhu, a kvůli jeho komunikaci se správní radou.