Čtvrtletní zisk pivovaru AB InBev se téměř zdvojnásobil

AB Inbev

AB Inbev Zdroj: AB Inbev

Čistý zisk největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev se v prvním čtvrtletí téměř zdvojnásobil a činil 2,68 miliardy USD (65,3 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 1,37 miliardy USD ve stejném období loni. Hospodaření podpořil mimořádný finanční zisk a vyšší ceny, které vyrovnaly pokles prodeje v USA a negativní dopad silnějšího kurzu dolaru.

Tržby se ve čtvrtletí naopak o 1,5 procenta snížily na 10,45 miliardy USD (254,2 miliardy korun). Důvodem byl rovněž hlavně silný dolar, který snížil příjmy ze zahraničí při přepočtu na dolar o zhruba jednu miliardu USD. Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů a akvizic se příjmy o 6,2 procenta zvýšily.

Objem prodeje klesl o 1,2 procenta, hlavně kvůli propadu prodeje velkoobchodům v USA o šest procent. Objem prodeje v Číně naopak o 4,7 procenta vzrostl, v Brazílii se zvýšil o 0,4 procenta. V zahraničí rostla poptávka hlavně po dražších značkách. Objem prodeje značky Budweiser vzrostl o 6,2 procenta.

Hrubý provozní zisk pivovaru ve čtvrtletí stoupl na srovnatelném základě o 11,1 procenta na 3,97 miliardy USD. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters očekávali v průměru zisk 3,93 miliardy USD.

AB InBev vyrábí značky jako je Budweiser, Stella Artois, Brahma a Corona. Skupina vznikla v roce 2008, kdy InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědila skupina AB InBev také řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.