Cukrovinkový obr nevznikne, Mondelez už nechce pohltit konkurenta Hershey

Mondelez International (ilustrační foto)

Mondelez International (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: jkwoo via Flickr

Americká potravinářská společnost Mondelez International přestala usilovat o převzetí konkurenční společnosti Hershey. Mondelez, který je známý například výrobou sušenek Oreo a který působí i v České republice, za svého rivala v červnu nabídl zhruba 23 miliard dolarů (556,3 miliardy korun). Správní rada Hershey ale tehdy návrh odmítla jako neadekvátní. Sloučením obou firem by vznikl největší výrobce cukrovinek na světě.

Nejmenovaný zdroj agentury Reuters uvedl, že generální ředitelka Mondelez Irene Rosenfeldová minulý týden znovu kontaktovala šéfa Hershey Johna Bilbreyho a naznačila, že její firma by byla za jednu akcii Hershey ochotna nabídnout až 115 dolarů. To by bylo o osm dolarů více než navrhovaná cena z konce června. Hershey prý odpověděla, že její většinový vlastník, nadační společnost Hershey Trust, nebude až do své reorganizace v příštím roce schopen o žádné nabídce rozhodnout.

„Po dodatečných debatách a s ohledem na nedávný vývoj na straně akcionářů v Hershey jsme rozhodli, že neexistuje žádná vykonatelná cesta směrem k dohodě,“ uvedla Rosenfeldová v nejnovějším prohlášení.

Nadační fond, který před více než 100 lety založil mimo jiné zakladatel společnosti Hershey Milton Hershey, drží v Hershey 81 procent akcií s hlasovacím právem. Případný prodej firmy se tudíž bez jeho souhlasu neobejde.

Na zprávu, že Mondelez už nemá o převzetí Hershey zájem, reagovaly akcie Hershey propadem o více než 11 procent.