CzechTrade a ambasády se spojily k podpoře exportérů

Czech Trade

Czech Trade Zdroj: CTK

Od října mohou čeští exportéři využívat podpůrných služeb, které jim nově poskytují zahraniční kanceláře CzechTradu a české ambasády. „Když vyrábíte pivo a chcete ho vyvážet do kanadského Ontaria, nepomůže vám kancelář CzechTradu, která je v Calgary, ale zastupitelský úřad v Ottawě. Ten domluví třeba schůzku s kanadským dovozcem,“ vysvětluje nový systém proexportních služeb Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničních věcí.

Firmy získají služby proexportní agentury a ministerstva zahraničí v jednotném klientském centru, které sídlí od začátku října v pražském sídle CzechTradu. Mají k dispozici balík základních služeb zdarma. Ten obsahuje například základní informaci o trhu, přípravu na obchodní jednání či vyhledání a kontaktování potenciálního partnera.

Zapojením zastupitelských úřadů se firmy snadněji dostanou i ke zprostředkování kontaktu se zahraničními vládami či státními firmami. Pomoc získají i při zahraničních veřejných zakázkách. „Pro velké exportéry jsme připraveni vytvářet i speciální týmy, které se jim budou snažit i po diplomatické cestě pomoci prosadit se na trhu nebo ochránit zakázku,“ dodává Vladimír Bartl, náměstek ministra průmyslu.

Pro velké exportéry jsme připraveni vytvářet i speciální týmy

Zřízení a provoz klientského centra je plně hrazen v rámci stávajícího rozpočtu. V centru jsou firmám k dispozici specialisté agentury i ministerstva zahraničí. „Konzultují nejen exportní, ale také investiční záměry,“ upřesňuje Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

Na bezplatné služby navazuje balík služeb, za které už firmy budou muset zaplatit. Mezi ně patří například detailní průzkum trhu, zjištění bonity zahraničních partnerů či dlouhodobá exportní asistence.

Ministerstvo CzechTrade nevyhání
Kanceláře CzechTradu a jeho lidé, kteří působili na ambasádách, se nemusí z velvyslanectví vyčleňovat. „Pokud bude CzechTrade chtít kancelář jako součást zastupitelského úřadu, tak ji akreditujeme. Budou ale muset také plnit úkoly plynoucí z chodu ambasády,“ vyvrací náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa dřívější informace, že kanceláře CzechTradu přijdou o diplomatické krytí. Začlenění kanceláře do ambasád může být podle něj žádoucí v zemích, kde hrozí určité bezpečnostní riziko.

Spolupráce se rozpadá. CzechTradu hrozí vyhazov z ambasád