Další bojkot mobilních operátorů bude nejspíš slabší

Další protest proti volání proběhne dnes odpoledne

Další protest proti volání proběhne dnes odpoledne

Na sobotní pátou hodinu chystají zkladatelé blogu Předražené volání další ze série protestů proti cenám mobilních operátorů. Telefony tentokrát vypnou jen na hodinu, před měsícem si je odřekli na třikrát delší dobu.

„Chceme tak znovu upozornit na předražené ceny českých operátorů, kdy v porovnání se zahraničím čeští operátoři nabízejí výrazně dražší paušály nebo dražší sazby za volání či odesílání SMS zpráv,“ uvedl jeden z organizátorů akce Petr Beneš. Protestujícím se nelíbí ani nečinnost Českého telekomunikačního úřadu.

Podle facebookové stránky protestujících se minulé akce mělo zúčastnit 24 tisíc lidí. Nynější protest bude pravděpodobně mnohem slabší, zatím se k němu přihlásilo jen 9100 příznivců.

Předchozí akce, která proběhla přesně před měsícem, se podle prvních informací organizátorů zúčastnilo 117 tisíc lidí. Později organizátoři toto číslo značně redukovali na 35 tisíc. Operátoři nicméně tvrdí, že ze sítí se odpojilo jen několik tisíc uživatelů.

„V našich systémech jsem zaznamenali v uvedené době vypnutí několika tisíc SIM karet oproti průměru v ostatních dnech,“ sdělil pro E15 tiskový mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka. Vodafone žádný rozdíl nepostřehl, T-Mobile tvrdí, že odbavil dokonce více hovorů, než obvykle.

Podle organizátora, který vystupuje pod pseudonymem Martin Frýdek, ale o přesný počet mobilních telefonů nejde. Hlavní je prý medializace celého problému a na ní navazující diskuze. Ceny volání se nelíbi ani zákazníkům. V srpnové anketě E15 označilo 96 procent hlasujících mobilní volání za předražené.