Další český „virtuál“? Voocall slibuje rozjezd do května

Mobilní telefon

Mobilní telefon

Dalším mobilním virtuálním operátorem v Česku by mohla být společnost Voocall, která zatím nabízí volání přes internet (VoIP). Firma v noci na dnešek oznámila na Twitteru, že by mohla plnohodnotné hlasové a datové mobilní služby spustit do 90 dnů. Virtuální operátoři nabízejí své služby v sítích zavedených firem, na trh by měli přinést nižší ceny a jednodušší služby.

Provozovatel Voocall nezveřejnil, se kterým z mobilních operátorů jedná o vstupu do sítě, ani údaje o cenách. Voocall nabízí internetové volání z mobilu na mobil za jednu korunu za minutu nebo 0,66 Kč za minutu pro volání na pevnou linku. Hovory účtuje po vteřinách. SMS vyjde na jednu korunu, napsal server Lupa.cz.

Smlouvu o poskytování služeb virtuálního operátora zatím má Bleskmobil vydavatelství Ringier v síti Telefóniky a společnost GTS u T-Mobilu. Bleskmobil ale podle některých kritiků pouze přeprodává služby Telefóniky a není tak virtuálním operátorem v pravém slova smyslu. GTS se zase chce zaměřit pouze na firemní zákazníky.

Na spadnutí je dohoda maloobchodního prodejce Tesco a Telefóniky. Služby virtuálního operátora chtějí nabízet i Centropol, Mobilkom nebo UPC. Spekuluje se také o vydavatelství Mafra nebo České poště.

Vznik virtuálních operátorů uspíšila aktivita Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který chce pro mobilní firmy v rámci regulace mobilního trhu zavést povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku. Povinnost pustit do svých sítí nové hráče budou mít po dokončení nynější aukce také kupci kmitočtů pro sítě nové generace LTE.