Disney hýčká své hvězdy, studio je v mimořádné finanční kondici

Walt Disney

Walt Disney Zdroj: ctk

Co spojuje nejúspěšnějšího herce, herečku a filmaře světa kromě milionových zisků? Značka Walt Disney. Studio reprezentované slavným Myšákem Mickeym dopomohlo k nejlepším výdělkům Robertu Downeymu Jr. i Angelině Jolie, kteří jsou dle magazínu Forbes nejlépe placenými herci za uplynulý rok.

Disneyovské logo přispělo k mimořádným výdělkům také Stevenu Spielbergovi a do stáje Walta Disneyho patří i nejlépe placená televizní herečka Ameriky Sofia Vergara.

Většina z umělců má vedle příjmů z účinkování ve filmech a seriálech peníze i z reklam. To platí hlavně pro Angelinu Jolie, která v uplynulém roce nehrála v žádném velkém filmu. Přesto jsou filmy pro mnohé hlavním byznysem.

„Robert Downey Jr. si jen za účinkování v hitu Avengers odnesl 50 milionů dolarů,“ uvedl magazín Hollywood Reporter. Celkem si pak podle Forbesu od června 2012 do letošního června přišel slavný herec na 75 milionů dolarů.

Rozhodující hollywoodský hráč

Úspěch hvězd je projevem mimořádné kondice největší zábavní společnosti světa, jejíž tržní kapitalizace přesahuje 115 miliard dolarů. Její akcie stále stoupají a nyní se obchodují kolem 65 dolarů za kus. Na začátku roku stály 50 dolarů. Disney tak naplnil loňská očekávání analytiků, že se stane rozhodujícím hollywoodským hráčem.

Vývoj akcií společnosti Walt Disney za posledních 5 let:Graf 1. 8. 2013.Graf 1. 8. 2013. | vagaday@mf.cz

Hlavním strůjcem úspěchu je stávající výkonný ředitel Robert Iger, který stojí v čele firmy od roku 2005. Za jeho vlády se do skupiny dostaly klíčové společnosti Pixar (2006), komiksové nakladatelství Marvel (2009) a loni také Lucasfilm.
Jako vizionářská lze dnes vnímat Igerova slova komentující nákup Marvelu.

„Vidíme výraznou šanci vytěžit maximum z portfolia Marvelu.“ Filmy vycházející z jeho komiksů od roku 2010 utržily více než čtyři miliardy dolarů. Velkou část z těchto peněz získal právě Disney.

Sázka na velká jména

Disney sází na velká jména i nyní. Angelina Jolie se ve velkém snímku naposledy objevila v roce 2010 (Cizinec) a v uplynulém roce se soustředila na vlastní režijní debut. „Hollywood na ni ale nezapomněl. Stále je jednou z mála hereček, které si mohou říct o 15 milionů dolarů,“ uvedla Dorothy Pomerantzová z Forbesu.

Tolik jí zaplatil Walt Disney za účinkování v nové verzi Sněhurky nazvané Maleficent. Díky této smlouvě porazila všechny konkurentky a stala se nejlépe placenou herečkou roku.

Neméně slavný je Steven Spielberg, jehož oscarový snímek Lincoln Walt Disney distribuoval. „Spielberg v našem žebříčku 100 nejvlivnějších celebrit poskočil i díky Lincolnovi o sedm příček,“ uvedl Forbes. Obsadil třetí příčku, ale mezi režiséry a producenty s příjmy 100 milionů dolarů jednoznačně kraloval.

Další častý spolupracovník Walta Disneyho Jerry Bruckheimer skončil s 80 miliony dolarů na kontě třetí. Společně uvádějí multimiliardovou filmovou sérii o karibském pirátovi Jacku Sparrowovi.