Do Česka přijelo méně turistů z Ruska, celkově je ale návštěvníků víc

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Do České republiky ve druhém čtvrtletí přijelo více zahraničních turistů než ve stejném období loni. Tradičně nejvíc jich bylo z Německa, naopak výrazně ubylo Rusů, zvláště v Praze. Hlavní město jich navštívilo meziročně zhruba o 23 tisíc méně. Celkově přijelo do Česka o 14,1 procenta méně občanů Ruské federace než loni ve druhém čtvrtletí, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ruské turisty v ČR nahrazují Němci a Číňané.

Rusové přestávají cestovat do zemí EU zejména kvůli propadu kurzu rublu k euru. Podle cestovních kanceláří má navíc Česká republika nevstřícnou vízovou politiku v porovnání s jinými zeměmi. Pokles počtu ruských turistů také prohloubily nedávné krachy ruských cestovních kanceláří.

Počet přenocování byl ve 2. čtvrtletí za celou republiku 10,5 milionu a do ubytovacích zařízení přijely čtyři miliony hostů. V ubytovacích zařízeních v Česku bylo podle ČSÚ meziročně o 1,8 procenta klientů víc, a to právě díky návštěvníkům ze zahraničí. Proti loňskému druhému čtvrtletí jich přibylo o 3,4 procenta, zatímco domácích turistů bylo naopak o 0,1 procenta méně. Počet přenocování vzrostl o 0,4 procenta. Z pohledu regionů se dařilo především Pardubickému kraji, kde relativně nejvíc vzrostl jak počet návštěvníků, tak počet nocí, jež tam strávili. V Praze se naopak počet přenocování snížil.

Regionálně přibylo hostů v devíti ze 14 krajů. Nejvíc si v očích turistů polepšil zmíněný Pardubický kraj, kam jich zavítalo meziročně o 14,5 procenta víc. Také v Královéhradeckém kraji jsou v tomto ohledu mimořádně úspěšní - přijelo tam o 12,5 procenta víc návštěvníků než loni ve druhém čtvrtletí. Největší pokles zaznamenaly naopak Zlínský kraj, a to o 3,7 procenta, a Olomoucký o 1,5 procenta.

Většinu klientely tvoří Němci

Němci tvořili 19,3 procenta zahraniční klientely, ve srovnání s loňskem jich přijelo o 10,5 procenta více. Na třetím místě, tedy za Rusy, se v počtu hostů umístilo Slovensko - přijelo 133 tisíc Slováků, meziročně o 13,1 procenta víc. I Rakušanů a hostů z Číny přibylo (o 14,4 procenta, resp. o 22,0 procenta). Vedle Rusů přijelo také méně hostů z Francie a Itálie.

„Ve 2. čtvrtletí letošního roku se plně podařilo nahradit výpadek ruských turistů návštěvníky z ostatních států, a to především turisty z Německa. Předpokládáme však, že výpadek ruských turistů bude nadále pokračovat, a ve 3. a 4. kvartále se je již nepodaří nahradit turisty z ostatních států a počet přenocování v meziročním srovnání poklesne,“ uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Situaci by mohla zlepšit menší byrokracie, tvrdí CzechTourism

Podle ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky by situaci pomohlo zlepšit především zjednodušení a urychlení vydávání víz na zastupitelských úřadech ČR v Rusku.

Zatímco v hotelech se počet přenocování průměrně zvýšil o 3,5 procenta, penziony zaznamenaly meziroční pokles o 4,2 procenta. Kromě hotelů vykázaly meziroční nárůst přenocování také kempy, a to o 1,9 procenta, roli v tom podle ČSÚ hrálo příznivé počasí.