Do chorvatských hotelů se vrací investice. Každý sedmý ale dál chátrá

Chorvatský hotel, ilustrační foto

Chorvatský hotel, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Scott Jungling via Flickr

Zničené chorvatské hotely
Opuštěné chorvatské hotely
Zničené chorvatské hotely
Zničené chorvatské hotely
Zničené chorvatské hotely
11
Fotogalerie
Letos se v Chorvatsku otevře čtyřicet nových nebo zrekonstruovaných hotelů, loni to bylo 25. Větší investice do chorvatských hotelových zařízení se rozjely teprve v posledních třech letech. Podle statistik za roky 2013 a 2014 přiteklo do chorvatských hotelů celkem 640 milionů eur. Hotelová zařízení stále výrazně zaostávají za ostatními typy ubytování, zejména privátním.

Velké hotelové komplexy v Chorvatsku dlouhodobě tahají za kratší konec. Podle poslední statistiky ministerstva turismu z roku 2014 tvořily místa v hotelích 13,5 procenta z téměř milionu lůžek v chorvatských ubytovacích zařízeních. To je mnohem méně než v jiných velkých turistických destinacích. V sousedním Slovinsku tvoří postele v hotelích skoro polovinu veškeré ubytovací kapacity, v Itálii dvě třetiny, v Řecku tři čtvrtiny.

Největší popularitu má ubytování v privátu, v malých apartmánech a vilách, kde je k dispozici téměr půl milionu postelí. Podle bývalého předsedy Chorvatské hotelové asociace Andjelka Leka citovaného serverem Balkanist v takových zařízeních přespává více než polovina zahraničních turistů a 90 procent těch chorvatských.

Příliv peněz do hotelové a restaurační infrastruktury zastavil nejdříve válečný konflikt v devadesátých letech, poté ho zase přibrzdila světová finanční krize. Kvůli tomu většina velkých zařízení dlouhodobě chátrá. Podle profesora Zdenka Cerovice z Univerzity v Rijece je v Chorvatsku 96 opuštěných hotelů, tedy více než desetina z celkového počtu.

Prohlédněte si zničené hotely na chorvatském pobřeží

V Chorvatsku je pětina hotelů stále ve státních rukou a jejich privatizace je obtížná. Jsou zadlužené a ve špatném. Dlouho se do nich neinvestovalo, a proto by potenciální kupci pro jejich renovaci museli vynaložit vysoké finanční prostředky.

Problematická je i výstavba nových hotelů. Podle žebříčku Světové banky je Chorvatsko na světě 129. z hlediska snadnosti získání stavebního povolení. V dubnu oznámila úplné stažení z balkánské země realitní společnost Orco Property Group českého miliardáře Radovana Vítka, informoval o tom server E15.

Turismus je nejdůležitější oblastí chorvatské ekonomiky, tržby z něj dosahují skoro pětiny HDP, loni dosáhly osmi miliard eur. Loni do Chorvatska dorazilo přes 14 milionů lidí, kteří v zemi strávili skoro 80 milionů nocí.