Drogeriím Rossmann v Česku vzrostl zisk, změny pomohly

drogerie Rossmann

drogerie Rossmann

Drogistický řetězec Rossmann loni v Česku zvýšil čistý zisk meziročně o 13 procent na 25,6 milionu korun. Vzrostly i tržby za prodej zboží, a to o zhruba 72 milionů korun na 2,38 miliardy korun. Uvádí to výroční zprávy společnosti Rossmann.

„Společnost úspěšně prošla obdobím významných změn, které vedly již ve třetím roce za sebou k dosažení zisku,“ uvedlo ve zprávě vedení firmy. Firma očekává, že by díky změnám manažerského řízení i prodejního konceptu, zvýšené marketingové aktivitě a úsporným opatřením měla vykazovat rostoucí obrat a zisk také v následujících letech.

Rossmann loni v Česku otevřel sedm nových poboček a deset drogistických prodejen naopak zavřel. V závěru loňského roku tak na tuzemském trhu provozoval 110 prodejen.

Společnost v Česku otevřela první prodejnu v roce 1994 a od té doby byla ztrátová. Ještě v roce 2008 hospodaření skončilo ztrátou 90 milionů korun a celkový kumulovaný prodělek z předchozích let obnášel 658 milionů korun. První zisk drogistický řetězec v Česku vykázal v roce 2009, kdy jeho profit činil 1,2 milionu korun.

Kvůli ztrátám musela v předešlých letech tuzemský Rossmann finančně podpořit mateřská firma Rossmann Central Europe. Například v roce 2006 poskytla českým prodejnám Rossmann půjčku 123 milionů korun.

Rossmann Central Europe je společným podnikem firem A. S. Watson Group z Hongkongu a německého drogistického řetězce Rossmann. Rossmann Central Europe provozuje obchody v Česku, Polsku, Maďarsku, Turecku a Albánii.