E-shop CZC.cz koupil konkurenční Mobility

Notebooky Asus

Notebooky Asus

Internetový podnikatel Josef Matějka se sice nedávno stáhl z místa generálního ředitele svého e-shopu s elektronikou CZC.cz, firma však nezahálí. Nově koupila konkurenční společnost Mobility, prodejce počítačů značky Asus a techniky pro kancelářské prezentace.

„Spolupráce se společností Mobility byla už v minulosti velmi těsná, a naše koupě tak byla jejím vyústěním. CZC.cz chce zachovat jedinečnost e-shopu a značkové prodejny Asus.as a zůstat u její specializace, protože oslovuje jiné zákazníky než CZC.cz,“ uvedl marketingový ředitel e-shopu Marek Šalanda. Výši transakce nekomentoval.

CZC.cz i Mobility patří mezi matadory tuzemského trhu s elektronikou, působí na něm kolem 15 let. Zatímco však CZC.cz vyrostla do obchodníka s tržbami kolem 1,3 miliardy korun, Mobility utrží ročně zhruba 68 milionů. „Rádi bychom rostli i nadále o 30 procent v našem obratu,“ poznamenal marketingový šéf CZC.cz Šalanda. Pokud se najde vhodný cíl, nevylučuje firma ani růst prostřednictvím dalších akvizic.

Počítače a mobily jsou zbožím, kterého se přes síť prodá zdaleka nejvíce. Podle Českého statistického úřadu se 36 procent
veškerého zboží této kategorie kupuje v e-shopech.

Z hlediska tržeb si z tohoto koláče dokáže nejvíc ukousnout Alza.cz zaměřená na výpočetní techniku a související zboží. Loni utržila 7,7 miliardy korun. Podobně zaměřený je e-shop T. S. Bohemia, další prodejce, který se v tržbách už přehoupl přes „magickou“ miliardu.