E-shopům loni vzrostly tržby, pomohl i mobilní internet

nakupování, e-shopy, internet

nakupování, e-shopy, internet Zdroj: freedigitalphotos.net

Internetovým obchodům loni vzrostly tržby meziročně odhadem o 15 procent na 52 miliard korun. Uvedla to Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Mezi nejoblíbenější zboží patřily počítače, mobilní telefony, oblečení, obuv a elektronika, mezi službami vedl prodej letenek a vstupenek. Na nárůstu se podílelo několik faktorů – mimo jiné rozmach mobilního internetu, ale také pokles cen elektroniky.

Meziroční nárůst asociace podle ředitele Jana Vetyšky odhadla, protože v roce 2010 ještě celou oblast včetně služeb nesledovala. Internetoví prodejci vyjma služeb vykázali tržby 37 miliard korun, což je ve srovnání s předloňským rokem o čtyři miliardy korun více.

Podle Vetyšky má zkušenost s nákupem přes web 95 procent českých uživatelů internetu. „Nejčastěji nakupují lidé ve věku 25 až 34 let,“ řekl.

Přes 76 procent prodejců při dodání zboží spolupracuje s Českou poštou, 59 procent s PPL a 30 procent s DPD. Vlastní dopravu pak využívá 19 procent z nich.

Podle průzkumu mělo s Českou poštou loni špatnou zkušenost několikrát za rok 60 procent prodejců. Mezi nejčastěji zmiňované potíže patří to, že doručovatelé i přes přítomnost adresáta doma vhodí do schránky lísteček s informací o tom, že jej doma nezastihli, a zboží si má vyzvednout na poště.

Mezi dodatečné služby, které internetové obchody nejčastěji poskytují, patří ze 35 procent dodání zboží večer, přes 20 procent z nich pak nabízí vynesení zboží do patra. Okolo 15 procent navíc zboží nainstaluje či odveze starý spotřebič, zjistila asociace v průzkumu.