EET má letos platit i pro některé kadeřnice a kosmetičky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Kvůli doplňkovému prodeji vlasových přípravků či kávy mají mít někteří podnikatelé stejné povinnosti jako restaurace a hotely. Jinak by si elektronické pokladny museli koupit až za dva roky.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků se teď snaží přesvědčit ministerstvo financí, aby těmto provozovnám udělilo výjimku.

Pokud kadeřnice a kosmetičky nabízejí i různé vlasové nebo pleťové přípravky, musejí začít evidovat tržby od března příštího roku. Avšak v případě, že klientům prodávají například kávu či občerstvení, vztahuje se na ně zákon už od prosince. Pro ostatní provozovny tohoto typu, stejně jako pro řemeslníky a některé výrobní činnosti, začne EET platit až v poslední fázi, tedy od června 2018.

„S ohledem na to, že se mnohdy jedná o doplňkový prodej kosmetiky v minimálním objemu, přišlo by nám logičtější, aby kadeřnice a kosmetičky evidovaly tržby až za dva roky, kdy začnou státu zasílat data o své hlavní podnikatelské činnosti. Totéž by se týkalo prodeje nápojů a občerstvení u těchto služeb,“ uvedl Věroslav Sobotka z asociace. Dodal, že o řešení probíhají jednání s ministerstvem financí.

Kromě kadeřnictví a kosmetických salonů začnou od prosince evidovat tržby také cukrárny nebo lahůdkářství, pokud jsou v nich stolky či pultíky, kde je možnost konzumace.