Egypt dál přichází o turisty. I o ty české

Káhira, Egypt

Káhira, Egypt Zdroj: E15 Jaroslav Matejka

Další neklidný rok v Egyptě nepříznivě ovlivnil i tamní turistické statistiky. Hoteliéři v zemi pyramid nepřestávají přicházet o klienty a na brzdu stále více šlapou i obvykle otrlí čeští turisté.

Podle egyptských statistiků si loni dopřálo dovolenou v severoafrickém státě 106 tisíc Čechů, meziročně o 21 procent méně. Ještě v předrevolučním roce 2010 se egyptská letoviska hřála na výsluní české přízně, když si do nich našlo cestu přes 200 tisíc Čechů.

„Naše země se mění. Ale to nemá s turisty nic společného, je to záležitost Egypťanů. Ani první ani druhá revoluce se turistů nedotkla. Nebyly žádné akce proti turistům,“ zdůraznil v rozhovoru pro deník E15 ředitel egyptské turistické kanceláře při ambasádě ve Varšavě Ahmed Sobhi Ismail. Doufá přitom, že cestovní ruch v Egyptě letos po letech znovu zamíří vzhůru.

Podobnou naději ale vyjadřoval už loni, kdy nastupoval do úřadu. Tehdy měl přinést zemi stabilitu nově zvolený prezident Muhammad Mursí. Toho ovšem v polovině loňského roku svrhla armáda, čímž na začátku hlavní turistické sezony srazila do té doby utěšeně rostoucí turistická čísla.

Například loni v březnu do Egypta zavítalo meziročně o pětinu více dovolenkářů z ciziny, v srpnu už to ale bylo téměř o polovinu méně, v září dokonce o sedmdesát procent méně. České statistiky ukazují sice mírně jiná čísla (a loňský rok ještě není k dispozici), trend se ale nemění. Cestovky na něj zareagovaly snížením kapacit na příští léto.

Cizinecký ruch v EgyptěCizinecký ruch v Egyptě|Egyptsky statisticky urad/E15

„Na letní sezonu byly ubytovací kapacity v Egyptě omezeny o deset až patnáct procent v reakci na výsledky loňských prodejů,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Omezení kapacit nepovažuje za nějak radikální.