Evropa zasadí ránu tabákovému průmyslu: kouření chce lidem znechutit

Nový design cigaretových krabiček

Nový design cigaretových krabiček Zdroj: ctk

„Spotřebitelé nesmí být podváděni. Tabákové výrobky musí vypadat a chutnat jako tabákové výrobky, a tento návrh zajišťuje, že atraktivní obaly a příchutě nebudou využívány v marketingových strategiích,“ uvedl eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. Ten předložil Evropské komisi radikální protikuřáckou reformu.

V Evropské unii mají být zakázány cigarety a tabák s příchutěmi, například mentolovou, vanilkovou či jahodovou. Aktuální návrhy Evropské komise radikálně mění současná pravidla pro výrobu a prodej tabákových výrobků. Například počítají i s tím, že tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky by měla pokrývat textová i obrazová varování před dopady kouření.

Přípravy návrhu se protahovaly roky a provázel je silný tlak tabákové lobby. Tabákové firmy se obávají, že restrikce poškodí značky budované desítky let. Zaznívají i hlasy o porušování práv duševního vlastnictví a obchodních práv. Dlouhodobě také upozorňují i na problém pašování cigaret z třetích zemí.

Borg: Kouření nesmí být atraktivní

Cílem reformy, pro níž je ještě nezbytný souhlas států EU a europoslanců, je snížení počtu úmrtí spojených s kouřením a snaha odradit od kouřením mladé, uvedla komise. „Čísla mluví sama za sebe: tabák zabíjí polovinu svých uživatelů a je vysoce návykový,“ prohlásil eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. Připomněl, že 70 procent kuřáků s kouřením začíná už před dosažením 18 let. „Ambicí dnešního návrhu je učinit tabákové produkty a kouření méně atraktivní,“ řekl Borg.

australské cigaretyaustralské cigaretyCigaretové krabičky v Austrálii. Ty evropské mají mít podobný design

Více regulován by měl být také přeshraniční prodej cigaret a prodej po internetu. Komise navrhuje i různé technické doplňky, například hologramy, které by měly pomoci v boji s pašováním a nelegálním prodejem tabákových produktů. Nově se pravidla budou týkat i elektronických cigaret či rostlinných produktů ke kouření, které dosud regulovány nebyly.

Ambiciózní Borg, který návrh dokončil, teprve nedávno vystřídal maltského kolegu Johna Dalliho, který právě v souvislosti s tabákem odstoupil. Stalo se tak v říjnu, kdy finišovaly práce na návrhu, a to kvůli vyšetřování protikorupčního úřadu OLAF. Úřad se zabýval stížností švédského výrobce tabáku Swedish Match, podle něhož se prý jeden maltský podnikatel od firmy snažil získat „finanční výhody“. Výměnou prý nabízel, že s pomocí svých kontaktů s komisařem ovlivní podobu pasáží reformy týkajících se žvýkacího tabáku.