Exportéři: Český vývoz bude v září atakovat letošní maxima

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Rostoucí zakázky pro český průmysl a také konec odstávek v petrochemickém a energetickém průmyslu by měly český export vyhnat v září na očekávaná letošní maxima. Vývoz by měl v září dál mírně zrychlit růst a na začátku čtvrtého čtvrtletí by se měl dostat na vrchol. Vyplývá to z Indexu exportu, který sestavuje Raiffeisenbank a Asociace exportérů. Pro září Index exportu předpovídá růst 5,9 bodu po srpnových 5,48 bodu.

„Hlavním tahounem růstu vývozu bude i nadále automobilový průmysl, který těží ze silné poptávky v Evropě, stále nízké ceny ropy a levného financování nákupu aut,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Dodala, že brexit je pro české exportéry zatím jen synonymem velké nejistoty. „Až v dalších letech se ukáže, co přinese a naopak odnese,“ uvedla.

Negativní jistotou podle Asociace exportérů zůstává pro exportéry nedostatek pracovních sil všech druhů profesí i úrovní kvalifikací, což brání ještě lepším výsledkům ekonomiky. „Vláda se stále nechce odhodlat k rozsáhlejšímu uvolnění trhu práce pro pracovníky ze třetích zemí. Tato její nečinnost může mít fatální dopad do vývoje ekonomiky v příštím roce,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Index exportu si klade za cíl několik měsíců dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě statistických dat a dalších parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů eurozóny.