GfK: Češi ve třetím čtvrtletí utratili za spotřební zboží přes 15 miliard

ilustrační foto, elektronika, Electroworld,

ilustrační foto, elektronika, Electroworld, Zdroj: ctk

Prodej technického spotřebního zboží v Česku se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil meziročně o 10,7 procenta na 15,4 miliardy korun. Ve druhém čtvrtletí dosahovalo meziroční tempo růstu šesti procent, na začátku roku tří procent. Nejvyšší dynamiku růstu má sektor telekomunikací. Vyplývá to z aktuálního průzkumu GfK Temax.

Obrat sektoru telekomunikací stoupl ve třetím čtvrtletí o 35 procent. Nadále se zvyšuje podíl chytrých telefonů, především pak s úhlopříčkou čtyři palce a větší. „Přírůstek zaznamenaly také sluchátka s mikrofonem,“ uvádí zpráva.

Oživení nastalo také na trhu malých domácích spotřebičů. Hodnota prodejů vzrostla o 5,6 procenta oproti stejnému období loňského roku. Nejvýraznější nárůst vykazovaly přístroje na přípravu džusů a elektrické zubní kartáčky, následovány kuchyňskými roboty, kávovary a vysavači.

GfK TemaxGfK Temax | GfK

Negativní vývoj naopak zaznamenaly segmenty spotřební elektroniky a fotoaparátů. Trh spotřební elektroniky vykázal oproti stejnému období loňského roku hodnotový pokles o téměř osm procent. „Ačkoliv spotřebitelská poptávka po klíčové kategorii televizorů je stabilní, hodnota trhu vzhledem k výraznější cenové erozi poklesla,“ uvádí zpráva. Obrat se meziročně snižuje i u mnoha dalších kategorií, jakou jsou například set top boxy, videopřehrávače a videokamery.

Stále v červených číslech je trh digitálních fotoaparátů, jehož obrat z hlediska hodnoty meziročně poklesl o zhruba 19 procent. Na druhou stranu se třetí čtvrtletí vyvíjelo meziročně pozitivněji než předcházející dvě čtvrtletí. Za pozitivnějším vývojem ve třetím čtvrtletí stál segment kompaktů s pevným objektivem, především pak kompakty s velkým senzorem. Naopak prodej zrcadlovek výrazně klesl.

Elektronika se v budoucnu ve jménu přírody sama zničí

Peter Zálesák: Electroworld bude do dvou let v zisku