Golfový boom po 25 letech končí, hráčů je poprvé méně

Loni se poprvé za pětadvacet let snížil počet registrovaných golfistů

Loni se poprvé za pětadvacet let snížil počet registrovaných golfistů Zdroj: ctk

Loni se v Česku snížil počet registrovaných hráčů golfu na 56 352. Byl to vůbec první pokles od roku 1989. Navíc některá hřiště začali majitelé zmenšovat či přeměňovat na pastviny a obory.

V Česku je nyní 104 golfových hřišť a situace ukazuje, že nová příliš rychle přibývat nebudou. Naopak. „Zavřeli jsme devítku Woodland. Vedly nás k tomu ekonomické důvody,“ uvedl majitel golfového areálu Nová Amerika Stephan Freidreich. Od letošního roku tak nedaleko Jaroměře mohou golfisté hrát jen na osmnáctijamkovém hřišti. Stejně tak upouštějí od svých záměrů další.

Projekt Golf Park Hostivické rybníky byl zastaven a ani zvažované hřiště v rámci Golf Resortu Marina Praha na Rohanském ostrově nevypadá nadějně. Stále se také jen hovoří o výstavbě druhé devítky v Mostě, a to již od roku 2009. Podobné je to i v případě areálů Grabštejn, Hořehledy, Botanika, Bitozeves, Janov, Hostivař čí Líšnice. Znám není ani termín výstavby sedmadvaceti jamek ve Vlčnově. Investor se nechal inspirovat hřištěm uprostřed vinohradů v rakouském Poysdorfu.

Počet golfistů v ČeskuPočet golfistů v Česku | CGF

Naopak lépe vypadají některé další projekty. Například provoz spustí druhá devítka v České Lípě a golfisté dostanou k dispozici sedmadvacet jamek ve středočeském rezortu Sázava Parkland. Ke konci loňského roku byly v Česku dva areály s šestatřiceti jamkami, čtyři areály s 27 jamkami, 43 areálů s osmnácti jamkami a pětapadesát areálů s devíti a méně jamkami.

Ne sport, ale móda

V současnosti má Česká golfová federace (ČGF) 181 klubů, za loňský rok a začátek toho letošního přibyly jen čtyři. I to signalizuje, že český golf zbrzdil. Ještě před několika roky přibývalo ročně až deset nových klubů.

„Poprvé v historii máme znaménko minus u meziročního pohybu členské základny, ale na druhé straně je to jen o 1,5 desetiny procenta, jde o zanedbatelný rozdíl,“ říká prezident ČGF Zdeněk Kodejš. A dodává, že se nebudu se chytat statistik ostatních golfově rozvinutých zemí, kde pokles členské základny zaznamenávají již několik let a podstatně výraznější. „Je to asi všeobecný trend, protože na skutečnost, že v Česku ubývá sportovců, si stěžuje například i předseda České unie sportu Miroslav Jansta“ připomíná prezident.

Podle Stephana Freidreicha tkví hlavní problém v tom, jak Češi golf vnímají. „Nepohlížejí na něj jako na sport. Je pro ně stále něco nóbl. Sice se to v posledních letech měnilo, ale strašně pomalu,“ řekl. A v rozhovoru pro E15 dodal, že zde stále chybí veřejná hřiště, na nichž by si za malý peníz mohl zahrát kdokoli.

Autor je spolupracovníkem redakce