Google a Walmart jdou proti Amazonu, spojily síly do vlastní nákupní platformy

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Co by asi řekl na zelenou politiku nepolitického Walmartu Václav Klaus?Ilustrační snímek.
4
Fotogalerie

Americká síť obchodních domů Walmart se v online světě spojí se společností Google. Ten začne přes svou nákupní platformu Express nabízet právě i produkty Walmartu. Společně chtějí firmy zaujmout významné postavení na trhu a konkurovat největšímu internetovému obchodu světa Amazon. 

Google a Walmart mu chtějí konkurovat co do způsobu nakupování se vším všudy, Google Express totiž plánuje přilákat zákazníky možností nakupovat pomocí hlasových povelů. Na tomto poli dosud dominuje největší internetový obchod světa Amazon Jeffa Bezose. Jeho podnik využívá pro nakupování hlasem virtuálního asistenta s názvem Alexa, který Amazon od jeho spuštění masivně propaguje a láká skrze něj i na další slevy.

Američtí zákazníci Walmartu budou moci nakupovat hlasem od příštího měsíce. Využijí přitom službu Google Assistant, a to jak na mobilních telefonech, tak na ostatních mobilních zařízeních. Po objednání hlasem si zboží vyzvednou v některém z blízkých obchodů. K dispozici mají být stovky tisíc produktů.

Spojení s Googlem je součástí širší strategie Walmartu, který se snaží výrazně zintenzivnit své on-line aktivity v konkurenčním boji s Amazonem. A snaha se evidentně vyplácí: společnost totiž již dříve oznámila, že její elektronický prodej narostl v tomto čtvrtletí meziročně o šedesát procent.

„Walmart se pokouší zjednodušit lidem život a pomoct jim nakupovat takovým způsobem, jaký si zatím nedokázali ani představit,“ uvedl v prohlášení Marc Lore, šéf oddělení e-commerce společnosti. „Představte si, že řídíte na cestě z práce domů a diktujete objednávku například čerstvých potravin, načež si je vyzvednete cestou v obchodě,“ pokračoval Lore.

Podle Miriam Burtové z výzkumné a poradenské společnosti Gartner nepředstavuje spojení Walmartu s Googlem jen snahu o navýšení zisků nebo chlubení se novou technologií, ale skutečné zjednodušení nakupování jako takového.

„Musíme se přizpůsobit rostoucí skupině zákazníků, zejména pak lidem narozeným po roce 1995, kteří mají vysoký vliv,“ citovala Burtovou BBC.

Tržní hodnota Walmartu se pohybuje kolem 233 miliard dolarů, z hlediska objemu tržeb je společnost největším světovým maloobchodníkem.

Amazonu výrazně klesl zisk
Největšímu internetovému prodejci světa, americkému Amazonu, ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 77 procent na 197 milionů dolarů (4,4 miliardy korun). Důvodem je citelný růst nákladů v souvislosti s investicemi do médií a do rychle rostoucích ekonomik jako je Indie. Čisté tržby však o 24,8 procenta vzrostly a dosáhly 37,96 miliardy dolarů (847,3 miliardy korun).