Home Credit jde dál do Asie

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Vlajková loď investiční společnosti PPF, skupina Home Credit, se chce letos rozmáchnout dál do Asie. Plánuje posilovat své pozice v Indii, začne podnikat v Indonésii a na Filipínách.

V letošním pololetí se podle mluvčího mezinárodních aktivit Home Creditu Davida Sahuly rozhodne o další expanzi na indickém trhu. Od roku 2011 společnost testuje v Dillí pilotní projekt, zatím má kolem 220 partnerských prodejen na spotřebitelské úvěry a 350 zaměstnanců. V pololetí vyhodnotí, do jakých měst své aktivity rozšíří. „Spotřebitelské úvěry se v Indii nejčastěji používají na nákup motorek, černé a bílé techniky, mobilů a laptopů,“ řekl Sahula.

Ve fázi pilotních projektů je Home Credit také v Indonésii, kde začne v letošním prvním pololetí poskytovat splátkový prodej v několika desítkách prodejen v Jakartě a okolí. Sortiment financovaného zboží je tam podobný jako v Indii s výjimkou motocyklů.

Ve druhém pololetí by firma mohla rozjet byznys na Filipínách. „V Asii se zvyšuje životní úroveň, je tam růstový potenciál, příležitosti. Nepůjdeme na saturované trhy. Home Credit svoji další expanzi zaměřuje na rozvíjející se trhy,“ dodal Sahula. Společnost letos hodlá posilovat své pozice také v Rusku a Číně.

Další expanzi do Asie chystá rovněž inkasní agentura M. B. A. Finance, která už nyní působí kromě Česka i v Rusku a Kazachstánu. Podle jednatele Kamila Kavky plány s Home Creditem přímo nesouvisí. „To, že se vyskytujeme na stejných trzích, je spíše důsledek stejného obchodního myšlení a podobné obchodní strategie,“ uvedl. Firma zvažuje vstup na čínský a indický trh.

Zvýšené zaměření na asijské trhy také ilustruje skutečnost, že skupina PPF najala na pozici ředitele pro zahraniční vztahy bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře, který má s asijskou expanzí pomáhat.

Z Home Creditu se už nyní stala nejdůležitější část skupiny PPF. Tou donedávna byl PPF Generali Holding, kam patří veškerý pojišťovací byznys včetně České pojišťovny. Ve druhé polovině ledna by ale měl Generali Holding rozhodnout, zda od PPF odkoupí jeho 49procentní podíl. Cena je přitom opčně stanovena na minimálně 2,5 miliardy eur.

V loňském roce došlo k dohodě o změně v akcionářské struktuře skupiny PPF – Jiří Šmejc svůj pětiprocentní podíl v PPF odprodá ostatním vlastníkům a výměnou za to získá přímý majetkový podíl na společnosti Home Credit, ve druhé etapě pak podíl na dalších bankovních aktivech – Piraeus Bank a Air Bank. Jiří Šmejc již převzal plné vedení skupiny Home Credit, kde se loni stal generálním ředitelem a předsedou představenstva.

Skupina PPF a společnost Home Credit dále působí rovněž v Číně, ve Vietnamu, Kazachstánu, Bělorusku na Slovensku a v Česku. K 30. září loňského roku uváděla mezinárodní firma Home Credit B. V. výši svých aktiv sedm miliard eur a čistý zisk 341 milionů eur.

PPF s chutí pokouší zaběhlé pořádky v tuzemském bankovnictví