Hospodářská komora: Rušení heren problémy neřeší. Ničí svobodu podnikání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Hospodářská komora hlavního města (HKP) kritizuje zrušení heren v Praze. Podle ní to poškozuje svobodné podnikání a neodstraňuje problémy, které jsou s hernami spojeny, sdělil člen předsednictva HKP Stanislav Brunclík. Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili novelu vyhlášky o hazardu. Do budoucna povolili provoz pouze 101 provozoven označených jako kasina, zrušeno má být 212 heren. Novela vejde v účinnost 1. ledna 2016.

Zákaz heren na území Prahy podle komory neřeší problém sociálně patologických jevů, které jsou s hernami spojeny. „Herny nezmizí, nebo jen některé a velmi vlažně. A jako bonus se ještě více rozmnoží černé provozy, kam samozřejmě míří ty nejrizikovější skupiny hráčů, pro které jsme neudělali vůbec nic,“ uvedl Brunclík.

Podle Brunclíka rozhodnutí navíc porušuje pravidla svobodného podnikání. HKP zahájila zhruba před třemi měsíci projekt inventarizace hazardu, který mapuje stav provozoven v Praze a sbírá také data o rostoucím počtu nelegálních heren.

„Materiál přesvědčivě ukazuje, kteří provozovatelé chtějí poskytovat tuto formu zábavy na určité úrovni a mimo jiné dbají i na to, aby se jim do herny nestahovali problémoví hráči. Řadě těchto podnikatelů jsme teď řekli, dělal jsi to poctivě, ale to byla chyba. Končíš,“ uvedl Brunclík.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů

V Praze bude moci z rozhodnutí zastupitelů zůstat pouze 101 provozoven, které jsou označeny jako kasino - to znamená, že nesmějí být vybaveny pouze automaty, ale musí v nich být i tzv. živá hra, tedy například ruleta s krupiérem. „Jsme si jistí, že se v rodině takzvaných kasin najdou provozy, které jsou mnohonásobně horší než řada heren, které se jedním politickým rozhodnutí ocitly na černé listině,“ uvedl Brunclík.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů. To tehdy vedlo k nárůstu počtu tzv. videoloterijních terminálů, které město zakázat nemohlo. Počet heren se snižoval i v následujících letech.