Indie odkládá plán otevření trhu řetězcům

iůistrační foto

iůistrační foto Zdroj: reuters

Indická vláda odloží plán, který měl velkým obchodním řetězcům jako Tesco či Wall-Mart umožnit vstoupit na rozsáhlý indický maloobchodní trh. Podle agentury Reuters to dnes oznámila šéfka vlády indického svazového státu Bangla, která opatření kritizovala. Plán, který by mohl výrazně podpořit příliv zahraničních investic do Indie, vláda schválila minulý týden. Některé politické strany však tvrdily, že opatření v jedné z nejlidnatějších zemí světa zničí živnosti milionů prodejců.

Podle plánu by zahraniční investoři mohli ve víceznačkových maloobchodech, jak jsou v Indii supermarkety označovány, vlastnit až 51procentní podíl. Zastánci opatření tvrdili, že by se tak mohla zlepšit situace v dodavatelském řetězci a zpomalit růst cen potravin. Hlavní politické opoziční uskupení, Indická lidová strana, ale stranilo různorodosti na trhu a upozorňovalo, že konsolidovaný trh dělá ze spotřebitelů zajatce.

Jedné z kritiček opatření, která je členkou vládní koalice a zároveň šéfkou vlády ve státu Bangla, indický ministr financí Pranáb Mukherdží podle jejích slov řekl, že vláda plán odloží, dokud s ním nebudou souhlasit všichni členové koalice. Maloobchodní sektor s ročním obratem 400 miliard dolarů (7,7 bilionu korun) je podle poradenské společnosti Deloitte, kterou citovala agentura AP, druhým největším zaměstnavatelem v Indii po zemědělství. Zpravodajský server BBC upozornil, že o vstupu obchodních řetězců na indický trh vláda premiéra Manmóhana Singha rozhodovala dva roky.