Investice do skiareálů spadly, střediska spíše rozšiřují zázemí pro děti

Klidný rozvoj. Skiresort Černá hora – Pec loni rekordně investoval do lanovek, sjezdovek, parkoviště a zasněžování. Letos se zaměřuje na rozvoj dětských výukových lokalit.

Klidný rozvoj. Skiresort Černá hora – Pec loni rekordně investoval do lanovek, sjezdovek, parkoviště a zasněžování. Letos se zaměřuje na rozvoj dětských výukových lokalit. Zdroj: Skiresort Cerna hora – Pec

Bílé opojení. Areál na Velkém Javoru prošel v posledních
letech rekonstrukcí (nahoře).
Na běžkách. Kolem Zlaté Studně
u Churáňova je hustota stop mimořádně vysoká.
Klid a pohoda.
U Malého
Javorského
jezera (Kleiner
Arbersee) davy
návštěvníků
nepotkáte
Na poslední cestu. Umrlčí
prkna jsou typickým
doplňkem obrazu
bavorských vesnic a měst;
snímek je z Bodenmaisu
4
Fotogalerie
Lyžařská střediska na českých horách se před nadcházející zimou soustředí především na menší vylepšení a rozšíření zázemí pro děti. Po stamilionových investicích z minulých let se letos utracené peníze počítají spíše na miliony až desítky milionů. Vyplývá to z ankety deníku E15.

Část provozovatelů dokončuje minulé projekty, jiní zase letošek pojali jako rok příprav nových staveb. Například východokrkonošský Skiresort Černá hora – Pec utratil letos zhruba čtyřicet milionů korun. Loni to přitom byl šestinásobek této částky.

Prohlédněte si fotografie zasněžené Šumavy:

„Po loňských rekordních investicích do stavby nových lanovek, sjezdovek, parkoviště a zasněžování jsme se letos zaměřili na zlepšení služeb a rozvoj dětských výukových lokalit,“ uvedl ředitel střediska Petr Hynek. Peníze šly především do pojízdných koberců a dětských vleků.

„Do nadcházející zimy jsme vložili přes sedmdesát milionů korun,“ sdělil ředitel konkurenčního krkonošského areálu ve Špindlerově Mlýně Čeněk Jílek. I tam velkou část peněz spolknou dětské pojízdné koberce nebo lyžařský kolotoč pro děti.

Největší díl investic šel ale do modernizace zasněžování na Medvědíně. Mnohem větší akce se má ve Špindlu odehrát příští rok. Provozovatelé chtějí za 700 milionů korun propojit pomocí lanovek a nového přestupního terminálu Medvědín se Svatým Petrem.

Rovněž na Klínovci, který v uplynulých letech rostl díky stamilionovým investicím a evropským dotacím, se letos mírní. Řádově za miliony se tam letos před zimou prodlužují a rozšiřují sjezdovky, což lyžařům usnadní pohyb po areálu.

„Letos se po dokončení všech velkých investic v řádu desítek milionů věnujeme precizní přípravě dalšího rozvoje areálu,“ doplnil spolumajitel střediska na šumavském Špičáku Vladimír Kasík.