Invia loni zvýšila prodeje zájezdů o čtvrtinu, zisk vzrostl na 72 milionů

Šéf cestovní agentury Invia Michal Drozd

Šéf cestovní agentury Invia Michal Drozd Zdroj: Michael Tomes, E15

Šéf cestovní agentury Invia Michal Drozd
Šéf cestovní agentury Invia Michal Drozd
Šéf cestovní agentury Invia Michal Drozd
4
Fotogalerie

Největší internetový prodejce dovolených v Česku Invia.cz loni zvýšil objem prodaných zájezdů cestovních kanceláří o 23 procent na 4,26 miliardy korun. Cestovní agentuře vzrostl zisk o 14 procent na 72 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

 

Loni se síť poboček franšízových partnerů Invie v České republice rozšířila o šest na 120. "V roce 2016 opět plánujeme další upevňování vedoucí pozice na středoevropském trhu," uvedla cestovní agentura. V březnu letošního roku se stoprocentním vlastníkem Invie stala společnost Rockaway Travel SE. Agenturu předtím vlastnil polský fond MCI.

Trh se zahraničními zájezdy letos klesl o nejméně deset procent, odhadla v září Asociace cestovních kanceláří ČR. Za úbytkem cest do ciziny stály hlavně obavy lidí o bezpečnost v řadě zemí, zejména v Egyptě a v Turecku, naopak rostly destinace jako Španělsko a Bulharsko. Češi letos v létě utratili za zahraniční dovolenou v průměru 12 232 korun na osobu, což je o 676 korun méně než v loňské letní sezoně.

Cestovní kanceláře v České republice prodají ročně zájezdy za zhruba 20 miliard korun, mezi největší CK patří Exim tours, Fischer a Čedok. Mezi velké tuzemské cestovní agentury patří kromě Invie Dovolena.cz, Zajezdy.cz či eTravel.cz.