Irsko plánuje jednotné balení cigaret

Cigarety s výstražnými obaly

Cigarety s výstražnými obaly Zdroj: profimedia.cz

Evropský boj proti kouření se stupňuje. Irsko chce jako první země EU zavést jednotné balení cigaret. Na krabičkách se neobjeví loga firem, budou mít stejnou velikost a barvu a ponesou velké obrázky, které mají odrazovat od nákupu. Dublin se inspiroval v Austrálii. O podobném prodeji tabákových výrobků se diskutuje například i v Británii.

Irský ministr zdravotnictví James Reilly tvrdí, že opatření výrobcům cigaret znemožní marketingové triky, jako jsou velikost a tvar krabičky či atraktivní design, lákající především mládež. „Vzhledem k tomu, že 78 procent kuřáků v průzkumu řeklo, že začalo kouřit před dosažením osmnácti let, je jasné, že tabákový průmysl míří na děti, aby nahradily umírající zákazníky,“ poznamenal podle listu The Guardian.

Ministr se netají tím, že jeho boj proti tabákové lobby je osobní, nemocem spojeným s kouřením prý podlehl jeho otec i bratr. „Ztratil jsem bratra, který byl lékařem, který dobře věděl, co cigarety páchají,“ zdůraznil. Reilly doufá, že jeho návrh bude do roka uzákoněn.

„Naprosto neexistují důvěryhodné důkazy, že jednotné balení povede k úbytku mladistvých kuřáků,“ oponuje John Freda ze společnosti Japan Tobacco International. Odpůrci záměru předkládají i další argumenty. „Toto rozhodnutí hraje do karet kriminálním gangům, které padělají cigarety. Jejich práce nyní bude podstatně lehčí, když všechny tabákové výrobky mají být prodávané ve stejné neznačkové krabičce,“ míní zástupce značky Player’s Andrew Meagher.

Nevzhledné krabičky by rádi zavedli i vládní Liberální demokraté v Británii. Plán ale naráží u konzervativců, kteří se domnívají, že takové opatření nespadá do kompetence státu. Tabáková lobby navíc varuje před ztrátou pracovních míst. V Evropě se šíří i další restriktivní návrhy. Například vláda v Paříži uvažuje o tom, že zakáže elektronické cigarety na veřejných místech. Podle francouzských lékařů pro ně mají platit stejná pravidla jako pro normální cigarety.