Jackpot táhne Lota a Tipšestku ke dnu, loteriím dominuje Sazka

Superloto

Superloto Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Po půlstoletém monopolu staré Sazky na číselné hry vstupovaly na trh v červenci 2011 s velkými nadějemi nové číselné loterie Tipšestka od Tipsportu a Fortuna Loto. Jejich tržby ale v posledních měsících pravidelně klesají a minulý týden dosáhly dalšího dna.

U Lota a SuperLota, které Fortuna spustila loni v dubnu, lidé utratili 590 tisíc korun. U Tipšestky pak dokonce jen 150 tisíc, což je v obou případech nejméně od spuštění.

Jsou to zároveň marginální částky ve srovnání se Sportkou, kterou nyní po krachu staré Sazky provozuje skupina KKCG. Minulý týden si lidé ve Sportce vsadili 154 milionů, což znamená podíl zhruba 98 procent. Je to také druhá nejvyšší částka od ledna 2011, kdy se původní Sazka vlastněná sportovními svazy ocitla v insolvenčním řízení a její tržby začaly prudce klesat.

Mluvčí Fortuny Petr Šrain nechtěl aktuální tržby příliš komentovat, neboť firma, která je kotovaná na burze, výsledky představí v širších souvislostech 7. března. „Výsledky z posledních týdnů do určité míry zkresluje rekordní maximální možná výhra u konkurenční hry,“ uvedl Šrain.

Celková možná výherní částka u Sportky včetně superjackpotu a prémie totiž v únoru překonala rekordní hranici 300 milionů korun.

Sázky v číselných loteriíchSázky v číselných loteriích | E15

Fortuna měla na začátku s číselnou loterií vyšší ambice než je současný několikaprocentní podíl. „Na zvýšení atraktivity našich loterií pracujeme,“ podotkl. Již dříve zástupci Fortuny a Tipsportu uvedli, že na pomalejším rozjezdu jejich loterií mělo velký vliv to, že se Sazka pod novými majiteli rychle vzchopila.

Zajímavostí ale je, že i rekordní maximální možná výhra přes 300 milionů neláká sázkaře tolik jako před začátkem ekonomické krize, kdy se kvůli nižší maximální možné výhře sázelo více. „V chování sázejících se s velkou pravděpodobností promítá i celková ekonomická situace v zemi – zvyšující se daň z přidané hodnoty, zvýšení cen zboží a rostou i další mandatorní výdaje domácností,“ připomněl mluvčí Sazky sázkové kanceláře Václav Jalovecký.