Japonci investují do sítě ruských prádelen Cotton Way

prádelna (ilustrační foto)

prádelna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: oohoow via Flickr

Japonská korporace Mitsui vloží peníze do ruské sítě Cotton Way specializované na údržbu textilu. Mitsui společně s Ruským fondem přímých investic vloží do projektu 1,8 miliardy rublů, něco přes miliardu korun. Stejnou částkou přispěje Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Cotton Way si pochvaluje, že jí investice a zkušenosti japonského partnera pomohou v dalším rozvoji a upevnění pozice na trhu. Regionální ředitel Mitsui & Co. v Rusku a zemích Společenství nezávislých států Meguro Hiroši uvedl, že partnerství s Cotton Way je prvním kontraktem v rámci loni vytvořené rusko-japonské investiční platformy. V Rusku už Mitsui & Co. patří 5,5 procenta platebního systému Qiwi, 12,5 procenta Sakhalin Energy a také čtyřicet procent v Bajkalské lesní společnosti. „Naše byznysové aktivity v Rusku míří napříč sektory od přírodních zdrojů po služby. Budeme dále vyhledávat atraktivní a významné investiční příležitosti v Rusku,“ řekl médiím Meguro.

Cotton Way je největším ruským operátorem na trhu služeb a údržby textilu. Jsou to tedy čistírny, dezinfekční zařízení a prádelny. Řetězci patří dvanáct provozních a dvacet skladovacích komplexů v Moskvě, Petrohradu, Kazani a v dalších velkých ruských městech.

Před zimními olympijskými hrami v Soči postavili Japonci největší prádelnu v Rusku, která zaměstnává přes dva tisíce pracovníků. Mezi své klienty počítá Ruské železnice, ministerstvo obrany, fitnesscentra World Class, hotely a obdobná zařízení.