Jurečka: Stát začne kontrolovat původ „českých potravin"

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Stát chce na potravinářských výrobcích kontrolovat pravdivost označení českého původu. Řada reklamních nápisů na obalech je pro spotřebitele matoucí, uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„My chceme vyhláškou i do tohoto vnést pořádek, aby naše dozorové orgány byly schopny kontrolovat, jestli označení, které tam výrobce nebo prodejce uvádí, jestli je klamavé, či není,“ uvedl Jurečka.

Podle něj se za poslední dva tři roky výrazně rozrostl fenomén kdy obchodní řetězce označují spoustu potravin tak, že mají nějaký vztah k ČR. Zákazníci se v tom podle něj ztrácejí. „Mám někdy pocit, že 'Z lásky k Česku' je spoustu výrobků, které toho ani mnohdy s ČR mnoho společného nemají,“ uvedl ministr. 'Z lásky k Česku' je reklamní slogan obchodního řetězce Kaufland.

Podle Kaflandu je název „Z lásky k Česku“ všeobecný titul kampaně, která se vztahuje k mnoha aspektům - k zemi, k zákazníkům, k zaměstnancům a projevuje se mimo jiné v sortimentu či v modernizaci prodejen.

Mnohačetné kontroly

„Naše společnost čelí každý den mnohačetným kontrolám státních orgánů, které nám napomáhají zdokonalovat se a odhalovat nedostatky, které se samozřejmě snažíme minimalizovat. Je zřejmé, že se budeme zákonů a uvedené vyhlášky držet, protože dodržování platné legislativy patří k našim základním principům podnikání,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Ministr také zopakoval, že resort připravil vyhlášku, která umožní novým způsobem označovat potraviny podle jejich tuzemského původu.

Označení budou dvě, a to „Česká potravina“ a „Vyrobeno v České republice“. Obě označení by měla začít platit v dalších měsících. Ministerstvo zemědělství chce nadále podporovat i značku Regionální potravina, o osudu značky Klasa se nyní rozhoduje.