Kamenné prodejny stagnují. Řetězcům s elektronikou v Česku klesají zisky

Prodejna Datartu

Prodejna Datartu Zdroj: Euro Hynek Glos

Zisky tuzemských řetězců s elektronikou klesají. Může za to nepříznivá situace na trhu. Prodejny vydělávají méně i na Slovensku. Euronics vykázal v loňském roce pokles zisku o 2,1 milionu na 2,76 milionu korun. Obchody Datart ve finančním roce 2012/13 prohloubily ztrátu na 102 milionů korun. Electroworld v Česku a na Slovensku v posledním hospodářském roce vykázal ztrátu 5,6 milionu liber, tedy 194 milonů korun.

Výše tržeb sítě prodejen elektrospotřebičů Euronics zůstala na hodnotě dvě miliardy korun. Podle společnosti jsou výsledky za část sítě Euronics, druhá část je účetně oddělená.

„Z našeho pohledu je důležitým údajem výše tržeb, která nám ukazuje, zda síť výkonnostně roste. Celá maloobchodní síť Euronics včetně e-shopu euronics.cz utržila v loňském roce 3,65 miliardy korun, což představovalo šestiprocentní nárůst oproti roku 2012,“ uvedla výkonná ředitelka Euronics Martina Fialová. Řetězec plánuje v letošním roce otevření několika nových prodejen.

Nepříznivá situace na trhu

Řetězec s elektrikou Datart ve finančním roce 2012/13 prohloubil ztrátu na 102 milionů korun z předchozích 12,9 milionu. Tržby společnosti zůstaly ve výši 4,8 miliardy korun. Obchodní marže dosáhla částky 920 milionů korun a snížila se tak o 7,5 procenta oproti předchozímu finančnímu roku. Do celkového hospodářského výsledku jsou zahrnuty výsledky organizační složky na Slovensku. „Současné ekonomické výsledky jsou odrazem přetrvávající nepříznivé hospodářské situace na trhu,“ uvedla firma ve zprávě.

Prodejny Electroworld v Česku a na Slovensku ve finančním roce, který skončil v dubnu 2014 hospodařily se ztrátou 5,6 milionu liber, tedy podle aktuálního kurzu 194 milonů korun při tržbách 129 milionů liber, což je 4,47 miliardy korun. Obchody letos převzal slovenský řetězec se spotřební elektronikou Nay, který hospodářské výsledky zveřejnil.