Křetínský s Tkáčem zvyšují podíl v Metro AG, stanou se největšími akcionáři

Metro

Metro Zdroj: ČTK

Daniel Křetínský
Patrik Tkáč
3
Fotogalerie

Společnost EP Global Commerce (EPGC) využije své opce na koupi kmenových akcií německé obchodní skupiny Metro AG od fondu Haniel. Firma Daniela Křetínského a Patrika Tkáče navýší svůj podíl z 17,52 procenta na 29,99 procenta a stane se tak největším akcionářem Metra.

K vypořádání transakce dojde 6. listopadu, EPGC bude rovněž usilovat o „odpovídající zastoupení v dozorčí radě Metro AG“, uvedla společnost. Česká firma si také podržela opci na nákup dalších akcií Metra od Hanielu. Akcie Metra na obchodní platformě Tradegate reagovaly na zprávu růstem o více než tři procenta ve srovnání se záverečným kurzem hlavního trhu.

EPGC vstoupila do společnosti Metro loni, kdy její akcie v reakci na zhoršení výhledu hospodaření kvůli slabým výsledkům v Rusku klesly na rekordní minimum. Kdysi rozsáhlý maloobchodní konglomerát v posledních letech prošel restrukturalizací a zaměřil se na velkoobchodní aktivity. Prodal obchodní domy Kaufhof a oddělil do samostatné skupiny Ceconomy prodej spotřební elektroniky.

V polovině letošního června EPGC předložila návrh na úplné převzetí Metra. Za každou kmenovou akcii podniku nabídla 16 eur. Vedení Metra však nabídku odmítlo a proti převzetí se postavili také někteří akcionáři. Nabídka celý podnik ohodnotila na 5,8 miliardy eur, vedení firmy ji ale považovalo za příliš nízkou.

„Na další manévrování ve vyjednávání o ceně teď není prostor. Naše nabídka byla velmi atraktivní. hlavně vzhledem k faktu, že Metro neudělalo příliš pokrok ohledně ziskovosti,“ reagoval tehdy na odmítnutí Křetínský s tím, že Metro podrobně analyzoval předešlých 18 měsíců. Dodal, že počká, co se stane s plánovaným prodejem divize hypermarketů Real a s plánem na nalezení partnerů pro podnikání v Číně.

Nyní EPGC navyšuje svůj podíl tak, aby zůstala těsně pod třicetiprocentní hranicí, jejíž překročení by znamenalo povinnost předložit nový návrh na převzetí Metra, informují německá média.

Kromě EPGC jsou největšími akcionáři Metra v současnosti společnosti Beisheim a Meridian, dohromady drží podíl 20,63 procenta. 

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.