Last minute zájezdů je letos méně, mírně zdražily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Angela Sevin via Flickr (CC BY-NC 2.0)

Nabídka last minute zájezdů na léto je letos menší než loni, ceny stouply v řádu stovek korun. Některé populární destinace jsou na začátku července jako každoročně již téměř vyprodané. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zájezdů. Podle údajů cestovní agentury Invia.cz je nyní nejvíce omezená nabídka pobytů do Chorvatska, Španělska a na Kanárské ostrovy.

Zájemci o koupi dovolených „na poslední chvíli“ letos také budou opět muset sáhnout trochu hlouběji do kapsy. „Dá se očekávat, že vzhledem ke kurzu eura i k cenám ve Středomoří budou letos ceny last minute zájezdů především v hlavní sezoně o něco vyšší, než tomu bylo loni,“ dodal marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Nabídka last minute zájezdů bude výrazně menší, velký zájem byl již při předprodejích

„Letošní nabídka last minute zájezdů je a bude výrazně menší, neboť o oblasti Řecka, Španělska, Itálie, Kypru a Portugalska byl velký zájem již při předprodejích,“ uvedla Eva Němečková z FIRO-tour. „Dosti prodané je Řecko a Turecko, pokud je klient ochoten ke kompromisům, tak ale zájezdy vybere,“ dodal Stanislav Zíma z Exim tours.

Průměr za 16 tisíc

Také cestovní kancelář Fischer má odlety po 25. červnu jako každý rok téměř vyprodané. Poslední volná místa jsou především do Tuniska a Egypta. „Už pouze poslední místa nabízíme v těch nejpopulárnějších destinacích, zejména v Řecku, Turecku a Španělsku,“ dodal mluvčí CK Jan Osúch.

Průměrná cena leteckého zájezdu na začátku prázdnin vychází podle údajů cestovního portálu eTravel.cz na na 16 204 korun. Nejvíce zlevnilo oproti loňské sezoně Tunisko, které kvůli březnovým událostem nabízí zájezdy až o desetinu levněji.

„Ze statistik vyplývá, že CK v období first minute zájezdy velmi dobře předprodaly, nabídka last minute proto nebude letos tak široká, a lidé by měli uskutečnit nákup dovolené na červenec co nejdříve. Je velmi pravděpodobné, že kdo bude sázet na nákup těsně před odletem, nebude mít už příliš z čeho vybírat,“ dodala mluvčí portálu Simona Fischerová.