Letňany miliardáře Sehnala přebraly konkurenčnímu Výstavišti Praha část veletrhů

veletržní areál v Praze-Letňanech.

veletržní areál v Praze-Letňanech. Zdroj: PVA Letňany

Předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl říká, že městská firma dokázala výpadek příjmů nahradit.
veletržní areál v Praze-Letňanech.
předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl
4
Fotogalerie

Výstavní areál v pražských Letňanech kontrolovaný společností ABF miliardáře Pavla Sehnala profituje na úkor holešovického Výstaviště. Podnikateli se po předloňské akvizici firmy Incheba podařilo do Letňan přetáhnout osm veletrhů. Mezi nimi je například veletrh cestovního ruchu Holiday World nebo přehlídka automobilů Autoshow Praha.

Incheba ruského podnikatele Alexandra Rozina spolupracujícího s rodinou Václava a Jana Kočky spravovala holešovické Výstaviště do roku 2015. Praha pak firmě smlouvu vypověděla. Některé veletrhy ale Incheba v Holešovicích pořádala dál. V roce 2018 ale společnost koupil Sehnal. 

„Po převzetí Incheby ze strany konkurenční ABF převedl nový majitel ihned všechny veletrhy na výstaviště do Letňan. Pravdou je, že mezi Letňany a Výstavištěm vždy byla velká řevnivost,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha. 

„Přesunem veletrhů z Holešovic do PVA Expo Praha v Letňanech zaznamenala každá z akcí větší zájem jak vystavovatelů, tak návštěvníků,“ uvedl mluvčí ABF Josef Venc. 

Pro městem vlastněné Výstaviště Praha znamenal přesun veletrhů přechodný zásah do hospodaření. „Hodně tržeb se nám ale podařilo vrátit zpátky díky velkým akcím typu Pražského Quadriennale. Přesto je z dlouhodobého hlediska škoda, že některé veletrhy odešly, protože nám chybět budou,“ dodal Hübl. Prázdnější Výstaviště ovšem díky tomu bude mít údajně volnější ruce při plánované rekonstrukci a dostavbě Průmyslového paláce. 

Výstavnictví aktuálně trpí kvůli šíření koronaviru. V poslední době byly zrušeny například veletrh cestovního ruchu ITB Berlín, veletrh mobilních technologií MWC v Barceloně, knižní veletrh v Lipsku nebo mezinárodní řemeslnický veletrh v Mnichově.

Posunutí termínu veletrhů oznámily i Veletrhy Brno, které odložily konání veletrhu Techagro o rok, veletrh Opta se pravděpodobně přesune na podzimní termín, pořadatel Terinvest pak zrušil letošní veletrh Amper.