Matějská vynáší, výstaviště ale potřebuje rekonstrukci, říká jeho šéf

Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl

Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl Zdroj: Tomeš Michael

Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl
Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl
Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl
Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl
Šéf Výstaviště a předseda představenstva Tomáš Hübl je expert na výstavnictví, v oboru se pohybuje přes deset let.
6
Fotogalerie

Pražské Výstaviště ze sebe pomalu smývá ošuntělý dojem. Na dohled je snad už konečně dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce, postupnou proměnou prochází celý areál. „Do budov desítky let nikdo neinvestoval, jsou v dezolátním stavu,“ říká Tomáš Hübl, předseda představenstva městské společnosti Výstaviště Praha.

Co se aktuálně na Výstavišti děje?

Je hotová první fáze obnovy cestní sítě. Je opravená Bruselská cesta, podél níž je vysázena nová alej, jsou revitalizované travnaté a zelené plochy, je vydlážděná cesta od Křižíkovy fontány k bývalému ruskému kolu. Díky mírné zimě jsme mohli ve spodní části areálu také hodně pokročit s realizací velkého parkourového hřiště. Brzy na jaře otevřené veřejné grily a grilovací louku. Stejně tak se otevře aktuálně kolaudovaný gastropavilon. Ještě před Vánocemi jsme dokončili téměř generální opravu vany bazénu. Došlo tam totiž k havárii, kterou jsme nečekali. Z toho ale vyplývá, že snad nebudeme muset bazén zavírat přes prázdniny, kdy vždy docházelo k velké údržbě, a budeme tak moci bazén i v létě nabídnout veřejnosti.

Proč renovace areálu začala až teď?

Jsme tu teprve asi rok a dva měsíce, takže loni jsme se teprve rozkoukávali. Chvíli také trvalo, než jsme připravili projektové dokumentace k projektům, které můžeme postupně rozjíždět. Investice se připravují postupně, takže letos se jich připravuje mnohonásobně více a v mnohem větším finančním objemu. Mimo jiné se posunula situace s dostavbou Průmyslového paláce, na kterou musíme reagovat, abychom udrželi obchodní činnost.

Omezí dostavba Průmyslového paláce provoz Výstaviště?

Dostavbu levého křídla paláce a rekonstrukci celého zbytku administruje přímo magistrát. Samozřejmě jsme členy přípravného týmu a řešíme to velmi intenzivně. Rekonstrukce totiž zásadně ovlivní provoz Výstaviště. Provozem těžké techniky i uzavírkou horní části. Po loňském získání stavebního povolení se v tuto chvíli připravuje zadání pro veřejnou soutěž. 

Kdy akce s Průmyslovým palácem vypukne?

Optimální varianta je, že by se začalo stavět ještě v letošním roce. Podzimní akce jako Designblok by tu ještě proběhly a někdy poté by se objekt na dalších několik let předal dodavateli stavby.

Výstaviště Praha je relativně nová organizace, chápu vaší roli v dostavbě Průmyslového paláce. Avšak stejně se nabízí otázka, proč od požáru trvalo 12 let, než se něco začalo dít?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!