Letos zkrachovala už sedmá cestovka, CK Pradok

turisté na letišti

turisté na letišti Zdroj: profimedia.cz

Cestovní kancelář Pradok dnes ráno zkrachovala. Pojištění pro případ úpadku má sjednané u Generali, která zajistí návrat klientů do země. Podle prvních informací je 172 klientů Pradoku v Řecku, další podrobnosti budou podle Cívky známy v následujících hodinách. Letos jde o sedmý krach cestovní kanceláře v Česku.

„Klienti CK, kteří na zaplacenou dovolenou neodcestovali, mohou vznést písemný nárok na pojistné plnění u naší asistenční služby a doložit potřebné doklady nejpozději do šesti měsíců od vzniku pojistné události,“ uvedl ředitel Generali Štefan Tillinger.

Pojistné plnění Generali vypočte po vyhodnocení všech nároků uplatněných ve lhůtě šesti měsíců. Rozhodující pro jeho výši je pojistný limit, který si kancelář sjednala. CK byla pojištěna na 7,2 milionu korun. „Podle informací z CK by mělo být prodáno asi 360 zájezdů za celkem 4,3 milionů korun. Z toho v tuto chvíli vyplývá, že by všichni klienti CK měli být stoprocentně odškodněni,“ dodal mluvčí Generali Jiří Cívka. Nárok za neuskutečněný zájezd kvůli krachu CK lze uplatnit také z nové služby Generali, připojištění neuskutečnění zájezdu, pokud je klientem sjednáno.

Příčiny krachu cestovní kancelář analyzuje. „Je to kombinace situace v Řecku, bankovní krize i složité situace doma. V době ekonomické krize přitvrdili naši obchodní partneři své platební podmínky a platbám předem v plné výši jsme bohužel nebyli schopni dostát. Slevovému kolotoči nakonec asi podlehne každý,“ uvedl Káš. Všichni klienti, kteří dosud neodcestovali, obdrží od vedení firmy omluvný dopis s podrobnými instrukcemi, jak uplatnit své nároky na odškodnění.

Cestovní kancelář Pradok zahájila svoji činnost v srpnu roku 1990. Začala pořádáním autobusových zájezdů do Řecka na Olympskou riviéru, v následujících letech rozšířila nabídku o další destinace. Postupně se vzrůstajícím zájmem o leteckou přepravu zavedla do Řecka leteckou dopravu místo autobusové.

V Česku letos oznámilo úpadek sedm cestovních kanceláří. Vedle Pradoku šlo o cestovní kanceláře , , BG Travel CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip.