Levnější než Lidl: Zakladatel Easyjetu začne prodávat potraviny

Stelios Haji-Ioannou

Stelios Haji-Ioannou Zdroj: easyGroup

Zakladatel nízkonákladové letecké společnosti easyJet Stelios Haji-Ioannou plánuje ve Velké Británii otevřít řetězec diskontních obchodů s potravinami easyFoodstore. Obchody se mají soustředit na neznačkové základní potraviny a konzervy za velmi nízkou cenu.

„Na maloobchodním trhu s potravinami je díra, mezera pod současnými diskontními obchody jako Aldi a Lidl,“ prohlásil Haji-Ioannou. Plány jsou však zatím pouze v počátcích. Letos bude Haji-Ioannou obchodní model testovat v jedné prodejně na jihu Londýna a pokud se jim bude dařit, mohly by se v příštím roce rozšířit nejen po Británii, ale i do dalších zemí. Své výrobky chce nabízet i na internetu.

Haji-Ioannou vlastní skupinu easyGroup, která působí pod značkou „easy“ v mnoha sektorech. Jsou mezi nimi internetové kavárny, pronájem aut či kreditní karty. Aerolinky Easyjet založil v roce 1995, po 15 letech ale jejich vedení opustil, aby se pustil po expanze značky „easy“ do dalších odvětví.

Haji-Ioannou je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším občanem Kypru. Na celkovém seznamu dolarových miliardářů mu patří 1332 příčka.