Lidl spouští vlastní e-shop. Potraviny ale na internetu nabízet nebude

Prodejna Lidlu v Berouně

Prodejna Lidlu v Berouně Zdroj: Lidl

Prodejna Lidl v Nárožní ulici v Praze (ilustrační foto)
3. místo: Dieter Schwarz. Fotografování se vyhýbá i zakladatel řetězce Lidl. Jeho majetek má hodnotu 13 miliard eur.
Lidl
prodejny nové generace v řetězci Lidl.
E15 Premium s tématem Sámoška 4.0
6
Fotogalerie

Týden testování a ostrý provoz. E-shop nejvýdělečnějšího tuzemského kamenného obchodníka je na světě. V nabídce bude dvakrát týdně pouze spotřební zboží, které se o týden později objeví i v prodejnách.

Lidl také po spekulacích na svých webových stránkách při diskusi se zákazníky přiznal, že “nákup potravin on-line do budoucna v plánu není, protože si myslíme, že potraviny do e-shopu nepatří”. Posléze svou odpověď upravil. "Nabídku potravin v e-shopu v tuto chvíli neplánujeme. Začínáme se spotřebním zbožím," uvedl. 

Tomáš Drtina, šéf tuzemské poradenské skupiny GfK říká, že prodej potravin on-line je skutečně hodně složité hlavně kvůli distribuci. “Dostat objednané potraviny kompletní, čerstvé a v přesný čas na přesné místo je hodně drahé a řadu e-shopů to brzdí v jejich expanzi,” vysvětluje Drtina v magazínu E15 Premium Sámoška 4.0.

Do rozvozu potravin se tak vedle Teska pustily už jen nyní fúzující Kolonial a Košík a Rohlik.cz Tomáše Čupra.

Češi ale celkem při nákupech v e-shopech utratili během prvního pololetí letošního roku 46,4 miliardy korun, meziročně o 13 procent víc. Vyplývá to z údajů portálu Heureka.cz. Ve druhé půlce roku by růst měl zrychlit.

Podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos tržby internetových obchodů dosáhnou zhruba 115 miliard korun. Podíl e-commerce na celkovém maloobchodu stoupne na téměř 11 procent. 

Více se o trendech v retailu dočtete v magazínu Sámoška 4.0, objednávejte zde >>>

Video placeholde

E15 Premium s tématem Sámoška 4.0 • E15